Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Kurzii, după intrarea armatei turce în nord-estul Siriei: 'Nu avem armament greu cu care să le combatem tancurile şi avioanele'. Cum se prezintă situația în prima zi (FOTO, VIDEO)

Kurzii, după intrarea armatei turce în nord-estul Siriei: 'Nu avem armament greu cu care să le combatem tancurile şi avioanele'. Cum se prezintă situația în prima zi (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 10 Oct 2019, 10:16
Sursă foto: Twitter / @CMIsmail71 Externe

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat intrarea în Siria a forţelor armate turce, scopul operaţiunii fiind crearea unei zone tampon de-a lungul graniţei cu Siria. Pe parcursul nopţii şi al dimineţii de joi, aviaţia turca a efectuat mai multe raiduri asupra unor puncte strategice (culoare de aprovizionare ale forţelor kurde) şi asupra unor clădiri din mai multe localităţi.

Potrivit celor mai recente estimări, până acum au fost ucise cel puţin 15 persoane şi alte 40 au fost rănite. În plus, mii de persoane fug din zonele vizate de atacuri.

Între timp, au apărut informaţii cu privire la faptul că "Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)" (adică kurzii) nu au dotarea necesară contracarării armamentului greu turc, în speţă tancuri şi avioane.

"YPG nu are armament greu (de la Statele Unite - n.r.) care să fie eficient împotriva avioanelor sau tancurilor turceşti", a precizat o sursă din cadrul YPG pentru Reuters.

"Cel mai grele arme pe care le-am primit de la Statele Unite sunt nişte mortiere. Fără rachete, fără arme anti-aeriene, fără arme anti-tanc", a adăugat aceeaşi sursă.

"Acesta este Orientul Mijlociu, iar piaţa neagră este foarte activă", a mai precizat sursa YPG pentru Reuters.

De precizat că, din direcţia nord, "Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)" au fost principala forţă combatantă împotriva Statului Islamic, la acea dată beneficiind de susţinere materială din partea Washingtonului. Niciodată, însă, Washginton-ul nu a trimis armament greu astfel încât să nu-şi afecteze și mai mult relaţiile cu Turcia, mai ales în condiţiile în care acestea nu au fost tocmai cordiale în ultimii doi ani.

De altflel, Turcia ar cunoaşte destul de bine ce fel de armament au primit kurzii din partea Statelor Unite.

"Discutau (Turcia - n.r.) constant cu americanii despre tipurile de armament care le erau livrate către YPG/PKK", a spus o sursă familiară cu politicile Ankarei.

Foto: 

  • Ce forţă militară au "Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)"

YPG este doar o parte din organizaţia mai largă "Forţele Democrate Siriene" (SDF). Iar aceasta, luată per ansamblu, ar avea aproximativ 40.000 de luptători, potrivit unei surse din interiorul YPG. La acestea se adaugă alte câteva zeci de mii de luptători ai unor diferite miliţii.

  • Ce şanse au "Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)" să reziste în faţa armatei turce

În realitate, şansele sunt practic zero întrucât Turcia are, practic, toate avantajele, atât ca număr, cât şi că dotare. Turcia are susținere aviatică, tancuri și artilerie de calibru mai mare. În plus, are un nivel ridicat de mobilitate, lucru important ținând cont de faptul că terenul de luptă este plat.

Forţele kurde au acumulat multă experienţă de luptă în timpul războiului cu Statul Islamic, însă cea mai mare parte a acestei experienţe a fost acumulată în zonele urbane. Iar zonele urbane, în situaţia în care sunt prea dificil de cucerit, pot fi izolate de liniile de aprovizionare, ceea ce îi va face cucerirea practic iminentă.

Prin urmare, cel mai probabil scenariu este ca forţele kurde să recurgă la luptă de gherilă, un stil de luptă destul de familiar kurzilor. De altfel, acesta a și fost un scenariu indicat chiar de YPG.

"Va exista o insurgenţă fără sfârşit. Vor plăti pentru asta (Turcia - n.r.). Până la urmă s-ar putea să pierdem acea zonă (granița de nord-est a Siriei - n.r.), dar asta nu înseamnă că pur şi simplu vom renunţa şi că ne vom retrage", a completat sursa YPG.

Aviaţia turcă loveşte punctul de trecere Semelka, unul dintre punctele de aprovizionare ale forţelor kurde

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

  • De ce au fost Statele Unite dispuse să abandoneze YPG

Motivul este simplu: valoarea strategică a Turciei o depășește, cu mult, pe cea a "Unităților de Apărare a Poporului (YPG)". Sigur, un astfel de gest transmite un semnal foarte prost altor grupuri cu care Statele Unite cooperează (sau cu care va intenționa să coopereze). Transmite, de asemenea, un semnal foarte prost și altor parteneri naționali ai Statelor Unite, potrivit căruia Washingtonul este dispus să-și prioritizeze interesele asupra parteneriatelor.

Pe de altă parte, urmărirea interesului sau naţional a fost cea mai utilizată politică a Statelor Unite (și a oricărui alt stat) de-a lungul timpului, abandonul kurzilor nefiind, nici pe departe, primul gest de acest gen al Washington-ului.

Puncte din localitatea Qamishli lovite de forţele turce

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Puncte din localitatea Ras al-Ayn lovite de forţele turce

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Perfieria localităţii Ras al-Ayn după ce a fost bombardată de aviația turcă

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Momentul în care trupele americane părăsesc teritoriile din nord-estul Siriei controlate de kurzi

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Recep Tayyip Erdoğan,   YPG,   PKK
 
 
Loading...