Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un avion de luptă a confundat civilii cu soldaţii şi a deschis focul. Bilanţul victimelor (FOTO)

Un avion de luptă a confundat civilii cu soldaţii şi a deschis focul. Bilanţul victimelor (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 20 Aug 2019, 09:41
Sursă foto: hepta.ro Externe

Trei civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi, luni, în urma unui atac aerian, efectuat în provincia Idlib, care viză, de fapt, un convoi militar turcesc, transmite BBC.

Atacul aerian a fost făcut de forţele aeriene ale regimului lui Bashar al-Assad şi era menit să stopeze avansul coloanei militare turceşti. Proiectilul a lovit, însă, civili în locul trupelor.

Provincia Idlib este ultimul teritoriu important asupra căruia forţele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad încă nu au restabilit controlul. Este, totodată, o zonă-tampon între trupele guvernamentale siriene şi cele turce, la mijloc aflându-se ce a mai rămas din grupările rebele siriene.

În ciuda prezenţei trupelor turce în provincie, însă, bombardamentele aviaţiei siriene s-au intensificat începând cu luna aprilie, ceea ce a dus la moartea a sute de civili. Tot la sfârşitul lunii aprilie, Bashar al-Assad a ordonat demararea unei ofensive de recucerire a teritoriilor încă aflate sub controlul rebelilor, la care au luat parte şi aliaţii săi (în speţă Federaţia Rusă şi, foarte probabil, Iranul).

"Acesta este cel mai negru coşmar al nostru. De ani de zile am avertizat că cea mai mare catastrofă a acestui război va fi provincia Idlib, de unde nu există scăpare pentru milioane de civili. Înăuntru există nişte militanţi foarte nocivi", a precizat Jan Egeland, din cadrul Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC).

Potrivit estimărilor făcute de Council of Foreign Relations, războiul civil din Siria a dus la apariţia, până acum, a unui număr de 5,7 milioane de refugiaţi  şi un total de 6,2 de persoane care şi-au pierdut locuinţele.

"Un atac de amploare în această zonă din Idlib şi în zona învecinată regiunii Hama înseamnă că un milion de copii ar fi prinşi într-un schimb de focuri îngrozitor, şi asta se pare că se întâmplă acum", a adăugat Jan Egeland.

Foto: Situaţia generală Războiului Civil din Siria. Cu roşu este reprezentat teritoriul aflat sub control guvernamental. Cu verde deschis este reprezentat teritoriul sirian aflat sub control de-facto kurd. Iar cu verde închis este reprezentată provincia Idlib, teoretic o zonă tampon între forţele turce şi forţele lui Bashar al-Assad (sursa foto: yria.liveuamap.com/)

Foto: Situaţia generală din provincia Idlib. Punctele roşii reprezintă operaţiuni ale aviaţiei ruse şi ale trupelor guvernamentale ale lui lui Bashar al-Assad. Cu bleumarin închis sunt reprezentate operaţiunile trupelor turce, iar cu galben operaţiunile forţelor kurde (sursa foto: yria.liveuamap.com/).

Războiul Civil din Siria a izbuncit în 2011, de atunci, milioane de oameni fiind forţaţi să-şi părăsească locuinţele. O bună parte a acelor persoane au emigrat, în cele din urmă, şi în Europa. Iar potrivit estimărilor (care variază destul de mult) numărul persoanelor ucise se situează între 370.000 şi 570.000. Consecinţele războiului se vor vedea, însă, şi în următoarele decenii.

 
 
 
Loading...