Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Aviaţia Americană şi-a spart propriul record de bombe aruncate în Afganistan, în 2019. La câte mii de proiectile s-a ajuns și ce ținte au fost vizate (FOTO)

Aviaţia Americană şi-a spart propriul record de bombe aruncate în Afganistan, în 2019. La câte mii de proiectile s-a ajuns și ce ținte au fost vizate (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 29 Ian 2020, 19:08
Sursă foto: Facebok / US Air Force Galerie foto (6) Externe

Forţele Aeriene Americane au aruncat asupra Afganistanului, în 2019, un număr de 7.423 de bombe, mai mult decât în orice an din 2009 încoace, arată Al Jazeera, care citează datele raportate de Aviaţia Militară Americană.

În 2018, Aviaţia Militară Americană aruncase 7.362 de bombe, la acea dată reprezentând un nou record - acum depăşit. Prin comparaţie, în 2009, numărul de bombe aruncate fusese de doar 4.147.

Nu este, însă, o coincidenţă faptul că a crescut substanţial numărul bombardamentelor. Anul 2019 a fost şi unul în care circula informaţia potrivit căreia Washington-ul şi talibanii urmau să facă un acord de pace, intensificarea bombardamentelor (respeciv a atacurilor teroriste, de partea talibană) fiind o strategie utilizată de ambele părţi pentru a pune presiune una pe cealaltă.

Un al doilea motiv îl reprezintă faptul că, în 2016, odată cu preluarea funcţiei de preşedinte de către Donald Trump, Forţele Aeriene Americane au ridicat o restricţie care impunea necesitatea că ţintă care urma să fie bombardat trebuie obligatoriu să se afle în apropierea forţelor americane sau afgane. În acel caz, era clar vorba acoperire aeriană.

În sfârşit, un al treilea motiv îl reprezintă faptul că în numărul trupelor americane din Afganistan este mult mai mic decât în anii 2000', fiind deci necesară o mai bune susţinere aeriană a celor existente.

De altfel, raportul indică "susţinerea aeriană" în rândul operaţiunilor de bombardare efectuate în 2019. Alte operaţiuni au mai fost bombardarea unui laborator de droguri (Afganistanul e cel mai mare producător de opium) sau uciderea unor lideri talibani marcanţi.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   Afganistan