Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Boris Johnson ignoră avertismentele Statelor Unite cu privire la Brexit. În schimb, ameninţă Uniunea Europeană

Boris Johnson ignoră avertismentele Statelor Unite cu privire la Brexit. În schimb, ameninţă Uniunea Europeană

Un articol de: Tudor Ionescu - 20 Aug 2019, 12:42
Externe

Uniunea Europeanea trebuie să-şi anuleze planurile cu privire la graniţa dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord din cauză că nu sunt "viabile" şi sunt "anti-democratice", a precizat premierul britanic, Boris Johnson, într-o scrisoare trimisă Uniunii Europene.

Mai exact, premierul britanic face referire la insistenţele Uniunii Europene ca Marea Britanie să menţină deschisă graniţa dintre Republica Irlanda (stat-membru UE) şi Irlanda de Nord (teritoriu britanic) - așa -numitul "backstop". Planuri împotriva cărora populistul Boris Johnson s-a poziţionat, public, de mai multe ori în ultimele luni.

Oarecum ironic, tot Boris Johnson este şi cel care susţine că planurile Uniunii Europene sunt cele care "riscă să submineze procesul de pace nord-irlandez". Asta deşi exact deschiderea graniței dintre cele două Irlande a fost şi decizia care a instaurat pacea din Irlanda de Nord, în 1997. 

Iar în aceeaşi scrisoare în care Boris Johnson vorbește, practic, încălcarea "Acordului de la Belfast", premierul britanic precizează că: "Marea Britanie rămâne dedicată necondiţionat spiritului, prevederilor şi obligaţiilor Marii Britanii incluse în Acordul istoric de la Belfast".

De asemenea, premierul britanic ignoră avertismentele venite din partea Congresului American cu privire la problema graniței dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

În urmă cu câteva zile, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, a precizat că un acord de liber-schimb între Marea Britanie şi Statele Unite nu va trece de Congres dacă Brexitul va submina "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare"). Aprobarea Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite fiind obligatorie pentru orice acord de liber-schimb cu o altă ţară.

Motivul din spatele atitudinii categorice a lui Nancy Pelosi ar putea fi și faptul că "Acordul din Vinerea Mare" a fost conceput chiar cu ajutorul Statelor Unite. De precizat că "Acordul de la Belfast" a fost cel care a pus, practic, capăt atacurilor grupării teroriste IRA (Armata Republicană Irlandeză) din Irlanda de Nord.

Ori, se poate pune întrebarea ce se va întâmpla în situaţia în care "Acordul de la Belfast" va fi încălcat unlitarel de către Marea Britanie, cu Boris Johnson ca premier. 

Foto: Membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) (sursă foto: hepta.ro)

Ce este "Acordul din Vinerea Mare"?

În anul 1998, Marea Britanie şi Irlanda au semnat "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare") care prevede, printre altele, eliminarea controalelor la graniţă. Acesta din urmă fiind un tratat bilateral, semnat doar cu Iranda (nu şi cu Uniunea Europeană). Prin urmare, el rămâne valabil chiar şi dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea, Londra fiind obligată să nu impună controlale la graniţa cu Irlanda. 

Cu toate acestea, problema migraţiei a fost principalul argument al taberei pro-Brexit, din care face parte Boris Johnson. Acesta a promis inclusiv că nu va negocia cu Uniunea Europeană pe tema graniței irlandeze (deşi legal vorbind, ar fi trebuit să o facă). 

Prin urmare, dilema cu care se va confrunta el în următoarele două luni va fi faptul că nu va putea abandona "Acordul de la Belfast", dar nici nu îl va putea invoca din cauza faptului că ar invalida însuşi motivul pentru care chiar el a cerut ieșirea din UE și pentru care mulţi britanici au optat să iasă din Uniunea Europeană - altfel spus, s-ar demonstra (din nou) că au votat dintr-un un motiv fals.

Iar în situaţia în care Regatul Unit ar reinstitui controalele la graniţa cu Republica Irlandeză, atunci Londra ar încălca unilateral Acordul de la Belfast - un gest mai degrabă caracteristic Federaţiei Ruse decât Marii Britanii.

Foto: Protestatari anti-Brexit (sursă foto: Facebook / hepta.ro)

Cronologia evoluțiilor importante de anul acesta legate de Brexit

 • 18 august - Guvernul Boris Johnson a abrogat Actul din 1972, prin care Marea Britanie a aderat la Uniunea Europeana
 • 27 iulie - Boris Johnson devine prim-ministrul Marii Britanii;
 • 26 mai - "Partidul Brexit" (o formațiune anti-europeană) a câștigat alegerile europarlamentare din 2019;
 • 24 mai - Theresa May îşi anunță demisia din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii;
 • 10 aprilie - Uniunea Europeană amână Brexitul până la data de 31 octombrie 2019;
 • 5 aprilie - Theresa May solicită Uniunii Europene o amânare a Brexitului până pe 30 iunie 2019;
 • 3 aprilie - Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să asigure un Brexit "ordonat" (adică cu acord) sau să obţină o nouă amânare a Brexitului, în situaţia în care tot Parlamentul britanic va respinge şi următorul acord de Brexit;
 • 1 aprilie - Parlamentul britanic dă voturi indicative negative cu privire la un referendum pe acord, a unei prelungiri a perioadei de negocieri și a rămânerii în structurile comunitare;
 • 29 martie - Parlamentul britanic respinge, pentru a treia oara, acordul de Brexit;
 • 21 martie - Uniunea Europeană respinge propunerea Marii Britanii de amânare a Brexitului pana pe 30 iunie, stabilind ziua de 12 aprilie ca dată limită, cu posibilitatea extinderii perioadei până pe 22 mai în situația în care va exista un acord;
 • 20 martie - Premierul Theresa May solicită o prelungire a perioadei de Brexit până oe 30 iunie;
 • 14 martie - Parlamentul britanic respinge ideea susţinerii unui al doilea referendum;
 • 14 martie - Parlamentul britanic aprobă ideea amânării Brexitului;
 • 13 martie - Parlamentul britanic se pronunţă împotriva unui Brexit fără acord. Votul este, însă, doar consultativ;
 • 12 martie - Parlamentul britanic respinge şi al doilea acord de Brexit;
 • 14 februarie - Parlamentul britanic respinge primul acord de Brexit.

Citeşte mai multe despre:   Brexit
 
 
 
Loading...