Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Prima centrală nucleară plutitoare din lume a făcut un drum de câteva mii de kilometri. Unde s-a dus ea (FOTO)

Prima centrală nucleară plutitoare din lume a făcut un drum de câteva mii de kilometri. Unde s-a dus ea (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Sep 2019, 12:43
Sursă foto: Twitter / @RosatomGlobal Externe

Centrala nucleară plutitoare "Akademik Lomonosov" și încheiat călătoria lungă de 5.000 de kilometri, din portul Murmansk, până în portul Pevek, din regiunea Chukotka, a precizat compania Rosatom Global, într-un anunţat de sâmbătă de pe pagina sa de Twitter.

"Akademik Lomonosov" este prima centrală nucleară plutitoare și plecase din portul Murmansk la mijlocul lunii august. Prin urmare, călătoria ar putea fi considerată chiar una scurtă ținând cont că nava nu are o viteză decât de 4-5 noduri (7-9km/h).

Potrivit agenţiei ruse atomice "Rosenergoatom", scopul centralei nucleare plutitoare "Akademik Lomonosov" este de a îmbunătăţi alimentarea cu energie în zonele izolate. În plus, va alimenta cu energie platforme petroliere din teritoriul arctic controlat de Rusia (sau din Zona Economică Exclusivă (EEZ)). 

Ea ar mai putea fi folosită şi pentru alimentarea unei centrale de desalinizare, care la rândul ei să producă apă potabilă.

Nava "Akademik Lomonosov" are două reactoare nucleare și o lungime de 140 de metri, o lăţime de 30 de metri şi o durată de utilizare estimată la 40 de ani.

Foto: Panou de comandă din interiorul centralei nucleare plutitoare "Akademik Lomonosov" (sursă foto: hepta.ro)

Există, însă, şi păreri care nu susţin proiectul.

Organizaţia Greenpeace priveşte proiectul ca fiind unul cu risc ridicat din cauza faptului că va opera într-un mediu cu o climă aspră. Un alt argument folosit de Greenpeace este istoricul accidentelor nucleare al Rusiei şi că misiunea centralei plutitoare creşte riscul poluării zonei arctice.

Lansarea ei a avut loc la doar două săptămâni de la exlozia unei rachete nucleare secrete, cu propulsie nucleară, în regiunea Arkhangelsk, la o bază militară aflată la doar 30 de kilometri de oraşul Severodvinsk. În urma exploziei, cinci cercetători şi-au pierdut viaţa.

Foto: Centrala "Akademik Lomonosov" (sursă foto: Twitter / @RosatomGlobal)

Foto: Localizarea portului Pevek (sursă foto: Google Maps)

 
 
Loading...