Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ciocniri violente între forţele de ordine şi demonstranţi la un miting autorizat din Hong Kong (VIDEO)

Ciocniri violente între forţele de ordine şi demonstranţi la un miting autorizat din Hong Kong (VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 19 Ian 2020, 19:20
Sursă foto: hepta.ro Galerie foto (2) Externe

Noi proteste anti-Beijing au avut loc în Hong Kong, duminică, ce au degenerat rapid în ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine. Protestul fusese autorizat, însă ulterior forţele de ordine l-au declarat "ilegal" pe motiv că demonstranţii au devenit violenţi. Potrivit WSJ.com, însă, motivul real ar fi fost faptul că demonstrația urma să ia forma unui marș - care nu fusese autorizat. Pe cale de consecinţă, unii protestatari au început să ridice baricade, iar forţele de ordine au tras cu gaze lacromigene pentru dispersarea mulţimii.

Forţele de ordine se mobilizează

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Hong Kong este o regiune semi-autonomă a Chinei și spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării (care beneficiază de puține drepturi), cei din Hong Kong se bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numără dreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitorii Hong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice, încheiată în 1997.

Altfel spus, Hong Kong este o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația vrea să mențină această stare de fapt.

De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul către China era denumit "O ţară, două sisteme" și prevedea faptul că, deşi Hong Kong redevine teritoriul chinez, el îşi păstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la care Hong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.

Cu toate acestea, Beijinul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, în Hong Kong au mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.

 

Momentul în care un scutier doboară la pământ, fără motiv, un jurnalist

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Hong Kong
 
Loading...