Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Donald Trump se răzbună pe martorii care au depus mărturie împotriva lui. Printre cei vizaţi, ambasadorul american la UE

Donald Trump se răzbună pe martorii care au depus mărturie împotriva lui. Printre cei vizaţi, ambasadorul american la UE

Un articol de: Tudor Ionescu - 08 Feb 2020, 16:32
Donald Trump se răzbună pe martorii care au depus mărturie împotriva lui. Printre cei vizaţi, ambasadorul american la UE Sursă: hepta.ro Galerie foto (3) Externe

La doar două zile după ce a fost achitat de Senat de acuzaţiile de abuz de putere, Donald Trump a concediat doi dintre martorii cheie care au depus mărturie împotriva lui în timpul investigaţiei, relatează Reuters.

Primii doi vizaţi au fost Gordon Sondland, ambasadorul american la Uniunea Europeană şi locotenent-colonelul Alexander Vindman.

"Lui Vindman i s-a cerut să plece pentru că a spus adevărul", a declarat avocatul locotenent-colonelului Alexander Vindman, care era şi principalul expert al Casei Albe pe Ucraina.

"Nu sunt mulţumit de el. Credeţi că ar trebui să fiu mulţumit de el", a declarat, vineri, Donald Trump despre locotenent-colonelul Alexander Vindman.

În plus, a fost concediat şi fratele-geaman al lui Alexander Vindman, care era avocat în cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSC).

  • Ce declarase locotenent-colonelul Alexander Vindman în timpul audierilor

Un veteran decorat, Alexander Vindman a declarat în timpul audierilor că "nu i-a venit să creadă ce auzea" în timpul discuţiei telefonice de pe 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Foto: Locotenent-colonelul Alexander Vindman (sursă foto: hepta.ro)

La doar câteva ore după aceea, ambasadorul american la UE, Gordon Sondland, a fost revocat din funcţie.VEȘTI BUNE! Kaufland are o SURPRIZĂ pentru clienţi în fiecare zi, la ora 12.00

"Am fost informat astăzi ca preşedintele intenţionează să mă revoce începând cu acest moment din funcţia de ambasador pe lângă Uniunea Europeană", preciza Gordon Sondland cu puţin timp înainte de revocarea efectivă.

Gordon Sondland a ocupat funcţia de ambasador la UE începând cu 28 iunie 2018.

"Îi sunt recunoscător preşedintelui Trump pentru faptul că mi-a oferit oportunitatea să servesc", a adăugat el.

Nici Casa Albă şi nici Departamentul de Stat american nu au oferit, până acum, o poziţie oficială privitoare la concedierea celor trei.

În timpul audierilor, Gordon Sondland practic a confirmat suspiciunile de tentativă de şantaj făcute de Donald Trump asupra preşedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Potrivit fostului ambasador american la UE, preşedintele Donald Trump ar fi condiţionat de favoruri personale ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari ce ar fi trebuit acordat Ucrainei. Favorurile personale fiind în măsură să-l ajute să câştige şi alegerile din 2020.

Mai mult decât atât, o vizită a preşedintelui ucrainean la Casa Albă nu ar fi putut avea loc decât dacă Volodymyr Zelensky ar fi fost de acord cu reluarea investigaţiilor asupra controversatei companii "Burisma Holdings".

De asemenea, potrivit ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, de aceste presupuse tentative de şantaj ar fi ştiu mai mulţi înalţi oficiali american. Printre ei s-ar număra Mike Pompeo (Secretarul de Stat), Rick Perry (Secretarul pe Energie), Mike Pence (vicepreşedinte) şi alţii.

Foto: Fostul ambasador american la UE, Gordon Sondland (sursă: hepta.ro)

  • De ce a fost Donald Trump acuzat de abuz de putere (echivalentul abuzului în serviciu)

Președintele american este acuzat că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean să demareze o anchetă asupra lui Joe Biden, un foarte probabil adversar al său la prezidențialele din 2020.

În timpul conversației, Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune” lui Volodymyr Zelensky, încurajându-l să deschidă o investigație asupra lui Hunter Biden. 

Discuția telefonică a fost, însă, interceptată de serviciile de informaţii americane și urmată de un denunț intern.

  • De ce informaţii ar fi interesat Donald Trump cu privire la relaţia fiului lui Joe Biden cu compania energetică Burisma, din Ucraina

Hunter Biden (fiul lui Joe Biden) a fost criticat pentru faptul că a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucraineane, Burisma Holdings, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.

Ulterior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele al Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   Gordon Sondland