Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe După canguri şi urşi koala, a venit rândul peştilor. Un milion de peşti, morţi în râurile pline cu cenuşă din Australia

După canguri şi urşi koala, a venit rândul peştilor. Un milion de peşti, morţi în râurile pline cu cenuşă din Australia

Un articol de: Redacția B1.ro - 17 Ian 2020, 14:09
Sursă foto: NDTV / Twitter Externe

Sute de mii de peşti au murit în statul australian "New South Wales", unul dintre cele mai afectate de incendii, după ce ploaia a dus la scurgerea de cenuşă în râuri, arată The Guardian.

Localnicii au raportat că ploile din ultimele zece zile au dus la vărsarea unei cantităţi foarte mari de cenuşă şi nămol în râuri.

"Aş spune că, din ce-am văzut, nu aş fi surprins că toţi peştii de pe o rază de 100 de kilometri de la rău să fi fost exterminat. Duhoarea este îngrozitoare (...)", a declarat un localnic.

"Pescuiesc aici de 50 de an şi nu am văzut decese ale peştilor şi înainte, însă nimic de amplaorea asta. Asta se va întâmpla pe malurile fiecărui rău care a fost afectată de incendiile de vegetaţie", a adăugat bărbatul.

"E mai multă cenuşă în rău acum decât am văzut vreodată. Suprafaţa raului este acoperită cu cenuşa. (...) Răul este terminat pentru următoarele generații. Nu îl voi vedea revenindu-şi în timpul vieţii mele", a spus un alt localnic.

Potrivit unui ecologist, impactul morţii în masă a peştilor ar putea avea efecte pe parcursul următoarelor decenii datorită faptului că speciile care-l foloseau pe post de hrană nu vor mai avea ce mânca.

"Cred că vom vedea mai multe astfel de episoade pe măsură ce va ploau. Fenomenele de genul ăsta au impact de-a lungul deceniilor. Poate fi îngrozitor", a declarat profesorul Lee Baumgartner, din cadrul Universităţii "Charles Suart".

Căderea cenuşii şi a nutrienţilor în apă ajuta la apariţia de bacterii, care la rândul lor elmina oxignul din apă. Iar dacă apa devine nămoloasa, peştii nu pot înota astfel încât suficientă apă să le treacă peste branhii, după care mor. Ecologistul susţine, însă, că salvarea unui singur peste poate fi crucială întrucât, ulterior, acesta poate depune sute de ouă.

În ultimele 12 luni, autorităţile australiene au raportat un total de opt cazuri de decese în masă ale peştilor, însă cea mai mare partea a lor fuseseră cauzate de cantitatea scăzută de precipitaţii. 

 

Citeşte mai multe despre:   Australia