Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron nu mai consideră Rusia un inamic al NATO. Dar este 'necesară pentru securitatea şi stabilitatea Europei'

Emmanuel Macron nu mai consideră Rusia un inamic al NATO. Dar este 'necesară pentru securitatea şi stabilitatea Europei'

Un articol de: Tudor Ionescu - 04 Dec 2019, 20:19
Sursă foto: hepta.ro Externe

Un dialog cu Rusia este necesar în ceea ce priveşte securitatea şi stabilitatea în Europa şi nu toţi membri NATO consideră Rusia ca fiind un inamic, a declarat, miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul summit-ului NATO de la Londra, citat de Agerpres.

"Alianţa noastră are o istorie, dar şi o geografie, prin urmare securitatea şi stabilitatea în Europa nu pot fi garantate temeinic fără un dialog solid şi exigent cu Rusia", a declarat Emmanuel Macron.

"Cum putem construi o pace durabilă în Europa? Cine este inamicul nostru? Cum acţionăm împreună împotriva terorismului? Sunt câteva dintre întrebările la care acest proces de reflecţie ar trebui să dea un răspuns", a adăugat preşedintele francez.

El a susţinut şi nevoia unei negocieri cu Rusia pentru înlocuirea "Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)". Oarecum ironic, acesta fiind un tratat din care Statele Unite au ieşit tocmai din cauza încălcării lui, în mod repetat, de către Rusia.

Declaraţiile de miercuri ale preşedintelui francez au venit după ce, în urmă cu câteva zile, indicase nevoia unei reorientări a NATO dinspre Rusia către terorism. Asta deşi în urmă cu doar 11 ani Rusia a invadat Georgia, iar în 2014 a anexat ilegal Peninsula Crimeea şi a dus la o dezmembrare de facto a estului Ucrainei. În plus, este implicată activ în destabilizarea Republicii Moldova și a Țărilor Baltice (aceștia din urmă fiind și aliați ai Franței).

Poziţia preşedintelui Francez indică şi o posibilă schimbare de politică cu privire la Rusia (nu neapărat şi față de NATO). Dacă în privinţa NATO, Franța a fost mai mereu sceptică şi a ezitat să-i recunoască rolul, în ceea ce priveşte Rusia, Parisul a fost de regulă ceva mai prudent (comparativ, de exemplu, cu Germania). Franţa are de decenii legături destul de strânse economice cu Rusia (mai ales pe armament şi energie), însă până acum nu a susţinut niciodată atât de vocal "nevoia" reorientării NATO dinspre Rusia.

Practic, această nouă poziţie pune Franța în aceeaşi tabără cu Germania. 

Citeşte mai multe despre:   NATO,   Emmanuel Macron
 
Loading...