Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emmanuel Macron şi-a propus detensionarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Iran. Cum intenţionează să facă acest lucru

Emmanuel Macron şi-a propus detensionarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Iran. Cum intenţionează să facă acest lucru

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Aug 2019, 10:49
Sursă foto: hepta.ro Externe

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni cu reprezentanţii Iranului pe marginea summit-ului G7, din acest weekened, într-o încercare de a detensiona relaţiile americano-iranene, transmite The Guardian.

"Am făcut propuneri ori pentru o uşurare a sancţiunilor, ori pentru crearea unui mecanism de compensare care să permită populaţiei iraniene să trăiască mai bine", a declarat preşedintele francez.

Poziţia Franţei cu privire la Iran se înscrie astfel în atitudinea generală a Uniunii Europene cu privire la Acordul Nuclear (pe care a încercat să-l salveze) şi la reimpunerea de sancţiuni economice de către Statele Unite. Însă dat fiind faptul că propunerile lui Macron vor fi făcute în cadrul summit-ului G7, este de aşteptat să apară fricţiuni între Statele Unite şi Franţa pe această tema. Asta din cauza faptului că, până acum, Donald Trump s-a opus categoric oricărei idei de "concesii" sau de "uşurare a sancţiunilor" impuse Iranului.

Propunerile Franţei vor veni şi într-un context foarte tensionat între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite şi Marea Britanie, de cealaltă. Tensiunile fiind generate nu doar de sancţiunile economice, ci şi de ameninţările Iranului cu privire la reluarea programului nuclear iranian, de scufundarea unor tancuri petroliere în urmă cu câteva luni, de doborârea unei drone americane, şi nu în ultimul rând de sechestrările succesive ale unor alte tancuri petroliere aparţinând Iranului şi Marii Britanii.

Foto: Președintele Iranului, Hassan Rouhani - subordonat Liderului Suprem (sursă foto: hepta.ro)

Legătura dintre acordul nuclear şi sancţiunile economice impuse asupra Iranului de către Statele Unite

În fapt, acordul nuclear (sub denumirea oficială de "Planul De Acţiune Comun şi Comprehensiv") oricum nu mai are cum să funcţioneze din cauza abandonării unilaterale a lui de către preşedintele american Donald Trump. Ori, fără participarea Statelor Unite - singura superputere globală şi una dintre cele mai mari puteri nucleare -, el nu mai are cum să funcţioneze.

Mai ales că denunţarea acordului nuclear a venit la pachet cu reimpunerea de sancţiuni economice asupra Iranului, sancţiuni pe care partea europeană nu le poate contracara eficient, indiferent câte ameninţări transmite Teheranul.

De altfel, în luna iulie, un diplomat european a și precizat că: "Dacă ar avea cărţi (Londra, Paris şi Berlin - n.r.), cred că le-ar fi folosit până acum".

Statele Unite nu poate forţa Uniunea Europeană să renunţe la acordul nuclear, dar o poate totuşi forţa să izoleze economic Iranul.

Din acest motiv a anunţat Donald Trump, în 2018, impunerea de sancţiuni economice asupra oricărei companii care nu respectă pachetul de sancţiuni reimpuse Iranului. Altfel spus, a avertizat statele-membre Uniunii Europene că dacă vor continua să facă comerţ cu Iranul, atunci şi lor li se vor impune sancţiuni. 

Într-o primă fază, Washington-ul a conceput o listă de țări exceptate de la această regulă, însă între timp acea listă nu a mai fost reînnoită.

În replică, statele Uniunii Europene au încercat să creeze propriul lor mecanism financiar (denumit "Instex"), cu ajutorul căruia să-şi păstreze relaţiile economice cu Iranul (şi implicit şi acordul nuclear).

Însă acest mecanism nu funcţionează.

Foto: Liderul Suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei (sursă foto: hepta.ro)

Care este, de fapt, miza reală din spatele tensiunilor americano-iraniene

Adevărata miză a conflictului de interese dintre Statele Unite şi Iranul este, însă, ceva mai complexă şi trece dincolo de petrolierele distruse lunile trecute, de navele sechetrate în Gibraltar și Iran sau de drona americană doborâtă de Iran.

În schimb, are legătură cu mai vechile planuri ale Iranului de a-şi creea o sferă de influenţă care să se întindă de la Golful Persic până la Marea Mediterană. Aici s-ar încadra şi implicarea directă (prin intermediul Brigăzii iraniene Quds) şi indirectă (prin intermediul Hezbollah) în Războiul Civil din Şiria sau în scoaterea Statului Islamic din Irak - un stat asupra căruia are o influenţă considerabilă.

Tensiunile dintre SUA şi Iran mai au legătură şi cu ambițiile nucleare ale Iranului, de asemenea, un mai vechi proiect al Teheranului, ce datează încă de pe vremea şahului. Însă aceasta este o problemă secundară celei mai-sus menţionate, dat fiind faptul că dezvoltarea de arme nucleare (şi mai ales de rachete nucleare) este un proces de lungă durată şi extrem de costisitor.

Tuturor acestora se suprapun şi rivalităţile regionale dintre Iran şi Arabia Saudită (aliat al SUA) sau dintre Iran şi Israel (alt aliat al SUA).

Citeşte mai multe despre:   Emmanuel Macron,   Donald Trump
 
 
 
Loading...