Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Franţa şi Germania fac o propunere de 'regândire' a NATO. Obţin susţinerea unor membri ai Alianţei

Franţa şi Germania fac o propunere de 'regândire' a NATO. Obţin susţinerea unor membri ai Alianţei

Un articol de: Tudor Ionescu - 03 Dec 2019, 17:51
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook Externe

Franţa şi Germania au înaintat o propunere de "regândire" a NATO, una care deja a obţinut susţinerea prim-ministrilor Olandei şi Canadei, relatează Reuters.

"Nu cred că supravieţuieşti 70 de ani că alianţa dacă nu reflectezi în mod regulat", a eclart premierul canadian, Justin Trudeau.

În acelaşi timp, premierul olandez, Mark Rutte s-a declarat favoarea înfiinţării unui grup de experţi ce ar urma să fie compus din "persoane intelepete" şi al cărui rol ar trebui să fie reformarea NATO. Ideea de "reformare" a Alianţei a fost înaintată tot mai frecvent în ultimele luni de Franţa, Turcia şi Germania. Coincidenţă sau nu, aceleaşi state au şi relaţii economice destul de strânse cu Federaţia Rusă.

De precizat că de-a lungul timpului (şi mai ales după 1991 - anul prăbuşirii URSS), NATO a suferit mai multe reformări, astfel încât să înglobeze numărul tot mai mare de posibile ameninţări. Dacă în urmă cu câteva decenii ameninţările erau de natură strict militar-conventionala sau nucleară, în timp Alianţa şi-a adaptat doctrina pentru a face faţă şi ameninţărilor de natură cibernetică, teroristă şi mai recent, spaţială.

În acelaşi timp însă, în lipsa unei ameninţări existenţiale comune (cum era URSS-ul) în cadrul NATO au apărut mai multe tabere informale, fiecare cu viziuni diferite referitoare la rolul pe care NATO ar trebui să-l aibă. 

Tot luni, preşedintele american Donald Trump a indicat faptul că ia în calcul impunerea de sancţiuni Turciei ca răspuns pentru achiziţionarea de către Ankara a sistemului de rachete sol-aer S-400, de provenienţa rusească. În 2018, Statele Unite a impus taxe vamale pe mai multe exporturi turceşti, însă din alte motive.

Citeşte mai multe despre:   NATO,   Donald Trump
 
Loading...