Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Atac foarte dur al unui general kurd la adresa unui diplomat american. 'Ne-ați lăsat să fim măcelariți'

Atac foarte dur al unui general kurd la adresa unui diplomat american. 'Ne-ați lăsat să fim măcelariți'

Un articol de: Tudor Ionescu - 12 Oct 2019, 22:09
Sursă foto: hepta.ro Externe

Un general kurd din cadrul "Forţelor Democrate Siriene" (SDF) l-a criticat dur pe un înalt diplomat american pentru decizia de retragere a soldaţilor americani din nord-estul Siriei, transmite CNN, care citează o stenogramă a guvernului american din cadrul unei întâlniri de joi

"Ne-aţi abandonat. Ne lăsaţi să fim măcelăriți!", i-a spus generalul kurd, Mazloum Kobani Abdi, diplomatului american William Roebuck.

Din "Forţele Democrate Siriene" (SDF) fac parte şi controversatele "Unități de Apărare a Poporului (YPG)" - asociate de Ankara cu "Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)" (pe care o consideră teroristă).

"Nu sunteţi dispus să protejaţi poporul, dar nici nu vreţi ca altă forţă să vină să ne apere. Ne-aţi vândut. Ce aţi făcut este imoral", a adăugat generalul kurd.

În continuare, generalul a încercat să pună presiune pe diplomatul american, indicând o disponibilitate de a se apela la Federaţia Rusă, în situaţia în care Statele Unite nu este dispusă să intervină în favoarea kurzilor.

"Vreau să ştiu dacă suneti capabili să ne protejaţi poporul, să opriţi căderea acestor bombe peste noi. Trebuie să ştiu, pentru că dacă nu sunteţi dispuşi, atunci trebuie să fac o înţelegere cu Rusia şi cu regimul de acolo şi să invit avioanele lor să protejeze această regiune", i-a mai spus generalul kurd diplomatului american.

Foto: Generalul kurd Mazloum Kobani Abdi (sursă foto: Wikipedia / Sirwan Kajjo)

Luni, preşedintele american Donald Trump a luat decizia de a retrage cei aproximativ 1.000 de soldaţi americani din nordul Siriei. Iar miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunţat intrarea în Siria a forţelor armate turce, scopul operaţiunii fiind crearea unei zone tampon de-a lungul graniţei cu Siria.

Între timp însă, mai mulţi oficiali şi militari americani au încercat să nuanţeze lucrurile, indicat că, de fapt, Statele Unite nu i-a abandonat pe kurzi, ci doar "că nu se implica în operaţiunea Turciei".

"Nu abandonăm forţele partenerilor noştri kurzi, iar trupele americane vor rămâne împreună cu ei în alte părţi ale Siriei", a declarat vineri secretarul pentru Apărare american Mark Esper.

"Rămânem în cooperare aropiata cu Forţele Democrate Siriene, care ne-au ajutat să distrugem fizic califatul ISIS, dar eu nu voi poziţiona militari americani în mijlocului unui conflict istoric dintre turci şi kurzi, nu pentru asta suntem în Siria", a adăugat Mark Esper.

Cu toate acestea, situaţia de facto din nord-estul Siriei este de aşa natură încât "Forţele Democrate Siriene" (SDF) se confruntă singure cu armata turcă, a doua cea mai mare armată din NATO şi totodată una dintre cele mai puternice.

De ce sunt Statele Unite dispuse să abandoneze YPG

Motivul este simplu: valoarea strategică a Turciei o depășește, cu mult, pe cea a "Unităților de Apărare a Poporului (YPG)". Sigur, un astfel de gest transmite un semnal foarte prost altor grupuri cu care Statele Unite cooperează (sau cu care va intenționa să coopereze). Transmite, de asemenea, un semnal foarte prost și altor parteneri naționali ai Statelor Unite, potrivit căruia Washingtonul este dispus să-și prioritizeze interesele asupra parteneriatelor.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 
 
Loading...