Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ramona Mănescu despre interconectorul România-Rep. Moldova: 'Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi complet operaţional în primăvara anului 2020'

Ramona Mănescu despre interconectorul România-Rep. Moldova: 'Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi complet operaţional în primăvara anului 2020'

Un articol de: Tudor Ionescu - 09 Oct 2019, 12:29
Sursă foto: Privesc.eu Externe

Gazoductul Iasi-Ungheni va fi operaţional, în poportie de 100%, în primăvara anului 2020, a declarat ministrul Afacerilor Externe a României, Ramona Mănescu, în cadrul unei conferinţe de presă, de miercuri, susţinută la capătul unei întrevederi cu omologul sau din Rep. Moldova.

"Anul viitor, în primăvara anului 2020, acesta (gazoductul Iași-Ungheni - n.r.) va fi operaţional 100% şi ne dorim ca acest să fie începutul unei cooperări în domeniul energetic care să asigure independenta şi sustenabilitatea energică în Republica Moldova", a declarat Ramona Mănescu.

De cealaltă parte, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a precizat: "O să intrăm într-o nouă fază istorică pentru ţara noastră, în care n-o să mai depindem de o singură sursă de gaz"

Declaraţiile celor doi miniştrii au venit la aproximativ o lună după ce compania Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova) a anulat licitaţia pentru construirea unui segment al interconectorului Iași – Ungheni – Chișinău.

Importanta gazoductului Iasi-Ungheni vine din faptul că ar avea potenţialul de a reduce dependenta Republicii Moldova de gazul rusesc şi astfel ar reduce şi influenţa rusească din ţară. Cu toate acestea, însăşi rezervele de gaze ale României sunt tot mai mic, iar Guvernul României (prin OUG 114) pare să fie dispus să pună piedici exploatării gazelor din Marea Neagră.

Teoretic, odată construit gazoductul Iasi-Ungheni va putea transporta, la capacitate maximă, 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova. Însă nu toată lumea vede aceasta infrastructură ca o soluţie viabilă.

În cadrul unor declaraţii făcute pe 2 octombrie, pentru B1.ro, fostul director al ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a precizat că: "România prin infrastructura existentă nu poate constitui o alternativă serioasă pentru volume care contează pentru Republica Moldova. Interconectorul existent Iași-Ungheni nu permite ca din partea dreaptă a Prutului să fie livrat volumul suplimentar de gaz necesar pentru a fi pompat spre Republica Moldova. 

Toată infrastructura pe partea românească a fost construită în vederea aducerii gazului la Iași ca destinație finală. Infrastructura aceasta nu are capacitatea de a asigura un tranzit de gaz înspre Republica Moldova în volumele necesare în perioada de iarnă. Pe partea Republicii Moldova, în regiunea Ungheni nu există capacitatea în gazoducte de a prelua gazele dinspre Ungheni pentru a le aduce la Chișinău sau în altă parte. 

Tot sistemul de gazoducte din Republica Moldova a fost conceput ca gazul să vină dinspre Chișinău spre Ungheni în volumele necesare pentru a alimenta regiunea de pe lângă Ungheni, dar dinspre Ungheni ca să aduci gazul la Chișinău nu există capacitatea tehnică. Atunci oricât am vorbi despre acest interconector Iași-Ungheni nu rezolvă nicio problemă. Este mai mult un gest simbolic decât o soluție".

Diplomaţii Republicii Moldova şi ai României au mai discutat, însă, şi alte aspecte menite să ducă la creşterea interconectării Republicii Moldova cu România.

  • Construirea unor noi poduri intre Republica Moldova şi România
  • Interconectări în domeniul comunicaţiilor
  • Eliminarea tarifelor pentru roaming
  • Transnistria (excluderea ideii de federalizarea a Rep. Moldova)

"Doar aşa (...) noi putem ancora Republica Moldova, ferm şi ireversibil, în spaţiul european", a adăugat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Citeşte mai multe despre:   Gazoductul Iași-Ungheni ,   Ramona Mănescu
 
 
Loading...