Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Se anunţă discuţii tensionate între membrii NATO pe tema Siriei, Turciei şi a Statului Islamic. Comentariile Germaniei, Franţei şi Rusiei de dinainte de întâlnire

Se anunţă discuţii tensionate între membrii NATO pe tema Siriei, Turciei şi a Statului Islamic. Comentariile Germaniei, Franţei şi Rusiei de dinainte de întâlnire

Un articol de: Tudor Ionescu - 23 Oct 2019, 19:07
Sursă foto: Hepta.ro / Facebook Externe

Miniştrii Apărării ai statelor-membre NATO se vor întâlni, joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a discuta situaţia din nord-estul Siriei, asta în contextul în care Turcia şi Rusia au format un acord pentru detensionarea situaţiei. 

Nu toţi membrii NATO sunt, însă, de acord cu aceste evoluţii. Luni, ministrul de Externe german, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut ca în nord-estul Siriei să fie creată "o zonă sigură", care să fie plasată sub control internaţional, şi care să contribuie la reluarea luptei împotriva Statului Islamic, la stabilizarea regiunii şi să la reconstruirea aşezărilor.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat îngrijorat de evoluţiile din Siria. Miercuri, el a avertizat că Statul Islamic ar putea "reînvia" în Siria din cauza retragerii trupelor americane. 

"Distrugerea ISIS a fost motivul pentru care NATO s-a dus (în Siria - n.r.). Trebuie să menţinem acele câştiguri. Trebuie, de asemenea, să înţelegem că lupta împotriva ISIS nu este încheiată, se pot întoarce", a declarat Jens Stoltenberg.

De menţionat că, deşi Statul Islamic şi-a pierdut teritoriile din Siria şi Irak, organizaţia continua să existe. ISIS încă reprezintă o ameninţare teroristă în Orientul Mijlociu şi are, în continuare, numeroase alte grupuri teroriste afiliate ei, care operează pe o distanţă ce se întinde până în vestul Africii.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a criticat inabilitatea NATO de a reacţiona la ofensiva "nebună" a Turciei din nord-estul Siriei. În plus, el a indicat că Europa trebuie să înceteze să se mai comporte precum "un aliat mic" atunci când vine vorba de Orientul Mijlociu.

El a criticat şi modalitatea surprinzătoare (printr-un mesaj pe Twitter) prin care a aflat despre decizia lui Donald Trump de a retrage trupele din Siria, o ţară în care Franţa avea forţe speciale (şi ale căror ordine au trebuit refăcute astfel încât să se ia în calcul nouă situaţia tactică).
 

Citeşte mai multe despre:   siria,   Emmanuel Macron,   NATO,   Jens Stoltenberg,   Siria
 
Loading...