Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ONU discută o propunere a Chinei şi Rusiei de ridicare a unor sancţiuni impuse Coreei de Nord. Poziţia SUA, Franţei şi Marii Britanii

ONU discută o propunere a Chinei şi Rusiei de ridicare a unor sancţiuni impuse Coreei de Nord. Poziţia SUA, Franţei şi Marii Britanii

Un articol de: Tudor Ionescu - 30 Dec 2019, 17:25
Sursă foto: Facebook / Kim Jong-un Externe

Membri Consiliului de Securitate al ONU se întrunesc, luni, pentru a discuta o propunere a Chinei şi Rusiei de a fi ridicate o parte a sanciunilor impuse Coreei de Nord, transmite Reuters.

Moscova şi Beijingul au propus ridicarea sancţiunilor în prima parte a acestei luni, afectate urmând a fi mai multe ramuri industriale care în trecut au reprezentat o sursă majoră de finanţare pentru Phenian.

Din Consiliul de Securitate al ONU (cel mai înalt forum decizional al organizaţiei) fac parte Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie şi Franţa. Fiecare dintre cei cinci membri are drept de veto asupra rezoluţiilor discutate, astfel că pentru respingerea unei propuneri este suficient şi un singur vot negativ.

Din acest motive, este puţin probabil ca vreo sancţiune impusă Coreei de Nord să și fie ridicată. 

"China şi Rusia încearcă o reducere a sancţiunilor deşi au ştiut foarte bine, încă de la început, că nu au voturile necesare pentru aprobarea rezoluţiei", a declarat un diplomat din cadrul ONU.

Phenianul cere de mai mulţi ani ridicarea sancţiunilor, asta deşi în paralel şi-a continuat programul nuclear militar. Sancţiunile motivate de programul nuclear au fost impuse de ONU în 2006, ulterior fiind întărite în 2016 şi 2017. Pe de altă parte, Coreea de Nord a argumentat continuarea programului tocmai cu impunerea de sancțiuni.

"Consiliul de Securitate al ONU nu poate susţine o rezoluţie care subvenţionează programul de dezvoltare de arme de distrugere în masă al RPDC (Coreea de Nord - n.r.) prin intermediul ridicării de sancţiuni, ceea ce ar permite rezoluţia înaintată de chinezi şi ruşi", a adăugat diplomatul.

De cealaltă parte, Moscova şi Beijingul au indicat că o ridicare de sancţiuni ar debloca negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord. Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa nu susţin, însă, această poziţie.

Liderul nord-coreea, Kim Jong-un, i-a cerut inclusiv lui Donald Trump ridicarea unor sancţiuni, fără însă să fi avut succes. Asta din cauza faptului că preşedintele american a condiţionat orice astfel de gest de abandonarea programului nuclear militar de către Phenian - un lucru improbabil.

Coreea de Nord priveşte programul nuclear militar drept un garant al supravieţuirii regimului, temerile regimului comunist fiind întărite şi de rastunarile succesive ale mai multor regimuri autoritare din Orientul Mijlociu, precum cel al lui Saddam Hussein, Muammar al-Gaddafi sau tentativa de răsturnare a regimului lui Bashar al-Assad. Pentru Phenian, toate aceste cazuri reprezintă un argument pentru menţinerea programului nuclear militar în faţa a ceea ce consideră drept un "Occident ostil".

Citeşte mai multe despre:   Coreea de Nord,   ONU
 
Loading...