Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Preşedintele Serbiei se plânge de infiltrări ruseşti în interiorul armatei sârbe. Subminarea instituţiilor cheie, o strategie frecvent utilizată de Rusia (VIDEO)

Preşedintele Serbiei se plânge de infiltrări ruseşti în interiorul armatei sârbe. Subminarea instituţiilor cheie, o strategie frecvent utilizată de Rusia (VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Noi 2019, 12:02
Preşedintele Serbiei se plânge de infiltrări ruseşti în interiorul armatei sârbe. Subminarea instituţiilor cheie, o strategie frecvent utilizată de Rusia (VIDEO) Aleksandar Vucic (sursă foto: Facebook / Aleksandar Vucic) Externe

Serviciile de informaţii ruse au mituit mai mulţi militari sârbi din 2017 până acum, unii chiar de mai multe ori, a declarat, vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, citat de Agerpres.

Precizările preşedintelui sârb au venit după ce, zilele trecute, pe Youtube a fost urcată o înregistrare în care apare un colonel GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse) în timp ce mituieşte un oficial sârb care lucrează pe post de agent sub acoperire pentru Federaţia Rusă.

Aleksandar Vucic a clarificat şi cine este oficialul sârb mituit, indicând persoana unui locotenent-colonel în retragere. De asemenea, a precizat că nu era prima dată când lua mită de la ofiţeri ruşi.SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

"Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban (colonelul rus - n.r.) cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani" contactelor sale sârbe", a precizat Aleksandar Vucic.

Subminarea din interior a instituţiilor cheie ale unui stat este o strategie frecvent utilizat de Rusia (şi nu numai) față de statele din jur, scopul fiind de a-i influenţa parcursul în direcţia dorită de Moscova - această strategie este utilizată inclusiv împotriva României.

Şi aparent, eforturile Moscovei au început să dea roade.

Pe 27 octombrie, Serbia a semnat un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), aceasta fiind o organizaţie dominată de Rusia şi care se doreşte a fi alternativa Moscovei la Uniunea Europeană. 

De regulă, un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Euroasiatică este primul pas înspre intrarea propriu-zisă în această organizaţie, ceea ce ar elimina orice şansă pe care Serbia o mai are pentru a adera la Uniunea Europeană. Din Uniunea Economică Euroasiatică mai fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kîrgîzstan - toate sunt țări cu o puternică prezenţă rusească.

Iar pe 25 octombrie, Rusia a trimis în Serbia rachete sol-aer S-400 pentru a lua parte la un exerciţiu militar comun.

Niciunul dintre aceste momente nu este o coincidenţă, ci rezultatul unor eforturi lungi de câţiva ani ale Rusiei de a împiedica aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi înglobarea ei în sfera sa de influenţă.

 

Momentul în care locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt Z.K.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Aleksandar Vucic,   Serbia