Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Protestatarii din Hong Kong, acuzaţi că au adus oraşul 'în pragul unui colaps total' (FOTO, VIDEO)

Protestatarii din Hong Kong, acuzaţi că au adus oraşul 'în pragul unui colaps total' (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 12 Noi 2019, 20:36
Sursă foto: hepta.ro Externe

Poliţia din Hong Kong i-a acuzat pe protestatarii pro-democrație că au adus oraşul "în pragul unui colaps total" şi a cerut populaţiei să nu îi mai susţină, transmite The Guardian.

Afirmaţiile au venit după ce, luni, au avut loc noi proteste violente în centrul oraşului şi în mai multe campusuri universitare. Protestatarii au ridicat baricade, au incendiat maşini şi au aruncat cu bombe incendiare, scaune şi alte obiecte. De cealaltă parte, poliţia a răspuns cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Printre cele mai violente confruntări au avut loc în campusul Universităţii Chineze din Hong Kong. De altfel, pro-decanul universităţii a făcut apel la poliţie pentru a opri atacul şi de a se retrage.

"A scăpat (atacul - n.r.) de sub control", a spus pro-decanul Universităţii Chineze din Hong Kong.

Luni, violentele din Hong Kong au ajuns la un nou nivel, fiind înregistraţi 128 de răniţi, din care doi în stare critică. Poliţia a arestat 280 de persoane, în marea lor majoritate studenţi.

Foto: Pietre puse de protestatarii din Hong Kong în mijlocul străzii pentru a împiedica avansarea forţelor de ordine (sursă foto: Twitter / @HongKongFP)

  • De ce protestează locuitorii din Hong Kong atât de vehement

Demonstraţiile au început în luna martie și au luat amploare în iunie, după ce guvernul comunist de la Beijing a dat o lege care permite extrădarea infractorilor din Hong Kong în mâinile autorităţilor de la Beijing. Pe fond însă, la mijloc se află o miză mult mai mare, de natură politică, anume împedicarea (sau intârzierea) Partidului Comunist în a obține mai multă putere asupra oraşului.

Hong Kong este o regiune semi-autonomă a Chinei și spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării (care beneficiază de puține drepturi), cei din Hong Kong se bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numără dreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitorii Hong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice, încheiată în 1997.

Altfel spus, Hong Kong este o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația vrea să mențină această stare de fapt.

De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul către China era denumit "O ţară, două sisteme" și prevedea faptul că, deşi Hong Kong redevine teritoriul chinez, el îşi păstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la care Hong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.

Cu toate acestea, Beijinul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, în Hong Kong au mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.

Foto: Jandarmi din Hong Kong în timpul protestelor de duminică (sursă foto: hepta.ro)

  • Ce cereri au protestatarii

Protestatarii au conceput o listă ce cuprinde cinci puncte. 

1. O investigaţie independentă cu privire la brutalitatea poliţiei;
2. Amnistie pentru protestatarii arestaţi;
3. Demonstrantiile să nu mai fie incluse în categoria "răscoalelor";
4. Introducerea votului universal;
5. Retragerea legii extrădării (motivul original al demonstrațiilor).

Ciocnirile de marţi dintre forţele de ordine şi studenţii Universităţii Chineze din Hong Kong

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Hong Kong
 
Loading...