Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autorităţile din Hong Kong, tot mai disperate din cauza protestelor. Acum vor să blocheze accesul la internet

Autorităţile din Hong Kong, tot mai disperate din cauza protestelor. Acum vor să blocheze accesul la internet

Un articol de: Tudor Ionescu - 08 Oct 2019, 13:11
Sursă foto: hepta.ro Externe

După interzicerea măştilor în public, autorităţile din Hong Kong vor acum să limiteze accesul la internet într-o încercare de aduce sub control protestele cu care oraşul se confruntă de opt luni, transmite Free Malasya Today, care citează un oficial.

"Guvernul nu exclude posibilitatea impunerii unei interdicţii pe internet. Nu cred că o interdicţie pe internet ar afecta în vreun fel afacerile din Hong Kong", a precizat Ip Kwok-him, membru pro-Beijing în consilul local.

Măsură ar veni după ce a intrat în vigoare o lege care interzice purtarea de măşti în public, măsură ce nu a dat, însă, rezultatele scontate.

Zilele trecute, Hong Kong s-a confruntat cu mai multe proteste violente, în urma cărora au fsot vandalizate filialele mai multor bănci şi companii de stat chineze.

Foto: Protestatari din Hong Kong (sursă foto: hepta.ro)

  • De ce protestează locuitorii din Hong Kong atât de vehement

Demonstraţiile au început în luna martie și au luat amploare în iunie, după ce guvernul comunist de la Beijing a dat o lege care permite extrădarea infractorilor din Hong Kong în mâinile autorităţilor de la Beijing. Pe fond însă, la mijloc se află o miză mult mai mare, de natură politică, anume împedicarea (sau intârzierea) Partidului Comunist în a obține mai multă putere asupra oraşului.

Hong Kong este o regiune semi-autonomă a Chinei și spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării (care beneficiază de puține drepturi), cei din Hong Kong se bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numără dreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitorii Hong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice, încheiată în 1997.

Altfel spus, Hong Kong este o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația vrea să mențină această stare de fapt.

De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul către China era denumit "O ţară, două sisteme" și prevedea faptul că, deşi Hong Kong redevine teritoriul chinez, el îşi păstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la care Hong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.

Cu toate acestea, Beijinul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, în Hong Kong au mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.

Citeşte mai multe despre:   Hong Kong
 
 
Loading...