Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Protestele din Hong Kong de Revelion, în imagini. Forțele de ordine nu au renunțat la gazele lacrimogene nici măcar în ultima zi a anului (FOTO, VIDEO)

Protestele din Hong Kong de Revelion, în imagini. Forțele de ordine nu au renunțat la gazele lacrimogene nici măcar în ultima zi a anului (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 01 Ian 2020, 15:52
Sursă: Twitter / May James via @HongKongFP Galerie foto (12) Externe

Marţi (31 decembrie) au avut loc noi proteste anti-Beijing la Hong Kong în urma cărora autorităţile au folosit, din nou, gaze lacrimogene. Asta deşi protestele au început într-un mod paşnic.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Câteva mii de persoane au format un lanţ uman lung de câţiva kilometri şi au blocat unul dintre drumurile principale din Hong Kong, în timp ce grupuri de protestatari anti-Beijing au mărşăluit prin mall-uri cerându-le oamenilor să nu renunţe la luptă pentru democraţie în 2020

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

În plus, mulţi protestatari şi-au pus pe cap pălării cu mesajul "Să continuăm luptă împreună în 2020" şi şi-au folosit telefoanele mobile pe post de torţe.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

  • De ce protestează locuitorii din Hong Kong atât de vehement

Demonstraţiile au început în luna martie și au luat amploare în iunie, după ce guvernul comunist de la Beijing a dat o lege care permite extrădarea infractorilor din Hong Kong în mâinile autorităţilor de la Beijing. Pe fond însă, la mijloc se află o miză mult mai mare, de natură politică, anume împedicarea (sau intârzierea) Partidului Comunist în a obține mai multă putere asupra oraşului.

Hong Kong este o regiune semi-autonomă a Chinei și spre deosebire de majoritatea locuitorilor țării (care beneficiază de puține drepturi), cei din Hong Kong se bucură de o serie de libertăţi atipice unui stat comunist. Printre aceste drepturi se numără dreptul la vot democratic, libertatea presei sau libertatea de exprimare. Adică un set de libertăţi cu care locuitorii Hong Kong-ului au fost obişnuiţi încă din timpul perioadei coloniale britanice, încheiată în 1997.

Altfel spus, Hong Kong este o democraţie aflată într-un stat comunist, iar populația vrea să mențină această stare de fapt.

De altfel, însuşi tratatul prin care Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul către China era denumit "O ţară, două sisteme" și prevedea faptul că, deşi Hong Kong redevine teritoriul chinez, el îşi păstrează în bună parte sistemul politic lăsat de britanici. Prevederile tratatului sunt, însă, valabile până în anul 2047, dată la care Hong Kong-ul ar urma să devină, în totalitate, teritoriu chinez.

Cu toate acestea, Beijingul nu pare să fie interesat în a aștepta până în 2047. Și lăsând la o parte această lege a extrădării, în Hong Kong au mai avut loc dispariţii misterioase ale unor persoanlități ce militau pentru democraţie sau chiar a unor bibliotecari.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Hong Kong
 
Loading...