Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Putin, deranjat că Bulgaria întârzie construirea gazoductului 'TurkStream', contracandidatul proiectului european al Coridorului Sudic 

Putin, deranjat că Bulgaria întârzie construirea gazoductului 'TurkStream', contracandidatul proiectului european al Coridorului Sudic 

Un articol de: Tudor Ionescu - 04 Dec 2019, 21:11
Externe

Bulgaria întârzie în mod deliberat construcţia secţiunii sale a gazoductului TurkStream, motiv pentru care Rusia ar putea găsi soluţii pentru că acest gazoduct să ocolească teritoriul bulgar, a afirmat, vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de Reuters.

Proiectul TurkStream prevede două segmente: o ramură se duce în direcţia Turciei, iar ce-a de a două în direcţia Bulgaria-Serbia-Ungaria. Fiecare ramură este prevăzută cu o capacitate de transport de 15,75 miliarde metri cubi de caz / an.

Ramură ce va livra gaz către Turcia va intra în funcţiune în ianuarie 2020. Construcţia la a doua stagnează însă.

"Dacă conducerea bulgară nu îl vrea (gazoductul TurkStream - n.r.) vom găsi alte moduri să îl implementăm în sudul Europei", a declarat Vladimir Putin.

Secţiunea de "TurkStream" ce ar trebui să treacă prin Bulgăria ar urma să aibă o lungime de 474 km. Pentru construirea ei, Bulgăria a semnat un contract cu grupul "Arkad", condus de saudiţi.

De precizat că Bulgaria va beneficia şi de pe urma gazoductului BRUA, ce este un proiect europen competitor celui rusesc. 

În situaţia improbabilă în care Sofia va decide să nu mai construiască secţiunea sa de TurkStream, Rusia ar putea ocili Bulgăria prin Grecia (stat cu relaţii bune cu Rusia) şi ulterior prin Macedonia de Nord (stat cu relaţii bune cu Rusia). De acolo ar urma să intre în Serbia care aproape că a terminat secţiunea sa de gazoduct. 

Foto: Nava turcă având la bord o conductă din secțiunea Turciei a gazoductului "TurkStream" (sursă foto: TurkStream)

Ce rol are gazoductul Turkish Stream (sau Turkstream)?

În esenţă el se doreşte a fi un proiect alternativ controversatului gazoduct South Stream, între timp abandonat din cauza efectelor crizei din Ucraina. Obiectivul lui principal fiind adâncirea dependenței energetice a Turciei față de Rusia, dar şi obţinerea unei deschideri către o eventuală extensie a gazoductului către Europa de Sud şi/sau Europa Centrală

Conform proiectului, Turkish Stream are un traseu aproape identic cu cel pe care ar fi trebuit să-l aibă South Stream. 

Asta nu înseamnă însă că, la un moment dat, nu ar putea fi construite extensii ale conductei care să ducă spre ţări din Europa Centrală care, în mod tradiţional, au  fost mai deschise propunerilor Rusiei, țări precum Cehia, Austria, Slovacia sau Slovenia.

Foto: Traseul prevazut pentru gazoductul "Turkstream" (sursă foto: Turkstream.info)

Ar putea afecta Turkish Stream securitatea energetică a României?

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Turkish Stream va fi prelungit către Grecia şi Europa Centrală, un scenariu cât se poate de posibil. Într-o astfel de situație, am vorbi şi de un proiect în măsură să afecteze întregul bloc european, inclusiv România. 

De altfel, de ani buni de zile, Federaţia Rusă a căutat diverse mijloace prin care să submineze securitatea energetică a Uniunii Europene. Şi a făcut acest lucru atât prin încercări repetate de a perpetua dependența Uniunii Europene de gazul său, cât şi prin atacarea diverselor proiecte energetice europene. 

Spre exemplu, nu este o coincidenţă că Turkish Stream trece prin Turcia şi este menit să ajungă în Seriba, și foarte probabil Grecia şi Italia. Întâmplător sau nu, pentru aproximativ aceeaşi rută este proiectat şi Coridorul Sudic, un proiect european prin care se doreşte importarea de gaz azer, astfel încât să fie diminuată dependența de gazul rusesc.

Iar la Coridorul Sudic va fi conectată şi România (prin intermediul gazoductului B.R.U.A., aflat deja în construcţie).

Citeşte mai multe despre:   TurkStream,   Vladimir Putin
 
Loading...