Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Rusia intenţionează să-şi retragă arsenalul sovietic din Transnistria

Rusia intenţionează să-şi retragă arsenalul sovietic din Transnistria

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Sep 2019, 09:01
Foto: Serghei Lavrov și Vladimir Putin (sursă: hepta.ro) Externe

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova intenţionează să retragă cele aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii lăsate în Transnistria de armata sovietică la retragerea sa din Europa de Est, transmite agenția de presă rusă TASS.

"În ceea ce priveşte termenele, lucrările pregătitoare vor dura aproximativ un an pentru a putea pune (acordul anterior) pe hârtie şi a pregăti măsuri concrete. Avem nevoie de contacte între militari şi suntem pregătiţi pentru asta", a precizat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă la care a luat parte şi ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

De precizat că retragerea "arsenalului" nu este acelaşi lucru cu retragerea celor 2.400 de trupe ruseşti - în speţă rămăşiţele fostei Armate a 14-a ruse - stabilite acolo pentru "garantarea păcii" în zonă.

Retragerea "presupune furnizarea echipamentului necesar, trimiterea specialiştilor, stabilirea surselor de finanţare şi semnarea contractului", a adăugat Serghei Lavrov

Tot potrivit lui, toate demersurile trebuie să îndeplinească standardele de securitate ale armatei ruse și ar putea dura până la un an.

Propunerea rusă privind retragerea definitivă a armelor şi muniţiilor sovietice din Transnistria a fost făcută, pentru prima dată, în luna august. Anunţul a fost făcut la Chişinău de preşedintele Igor Dodon, după o întâlnire cu ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

Este însă foarte puţin probabilă o abandonare totală a Transnistriei de către Federaţia Rusă din simplul motiv ca acest teritoriu reprezintă unul dintre cele mai bune mijloace de constrângere a Chişinăului. Transnistria este un stat recunoscut doar de altre trei aşa-zise state, ele însele cu recunoaştere extrem de mică (ex. Osetia de Sud).

 
 
 
Loading...