Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Marea Britanie pe punctul de a fi izolată politic şi economic. Ultimatumul dat de Statele Unite menit să-l trezească la realitate pe populistul Boris Johnson

Marea Britanie pe punctul de a fi izolată politic şi economic. Ultimatumul dat de Statele Unite menit să-l trezească la realitate pe populistul Boris Johnson

Un articol de: Tudor Ionescu - 14 Aug 2019, 18:19
Sursă foto: hepta.ro Externe

Un acord de liber-schimb între Marea Britanie şi Statele Unite nu va trece de Congres dacă Brexitul va submina "Acordul din Vinerea Mare", a precizat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, citată de BBC.

"Indiferent ce formă ia, Brexitului nu i se poate permite să pună în pericol 'Acordul din Vinerea Mare', inclusiv granita liberă dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord (teritoriu britanic - n.r.)", a declarat Nancy Pelosy miercuri.

Ea l-a contrazis astfel pe John Bolton, consilierul pe probleme de securitate natioanale al Administraţiei Trump. Marţi, acesta dăduse asigurări Londrei că "este prima la rând" pentru un acord comercial cu SUA.

De precizat că, potrivit legislaţiei americane, acordul Camerei Reprezentanţilor este obligatoriu pentru adoptarea oricărui acord de liber-schimb. Preşedintele are atribuţii în negocierea acordurilor, însă atât.

Foto: Nancy Pelosy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite (sursa foto: Facebook / Nancy Pelosy)

Nancy Pelosy a lovit în promisiunile populiste ale taberei pro-Brexit

În trecut, tabăra populistă pro-Brexit (din care face parte şi premierul Boris Johnson) a sugerat de mai multe ori ideea întăririi relaţiilor comerciale cu Statele Unite ca o modalitate de a compensa pierderile financiare pe care le-ar putea suferi de pe urma Brexitului.

Ori, anunţul de miercuri al Washington-ului (în situaţia în care se va şi concretiza) este în măsură să năruie astfel de planuri.

Declarațiile lui Nancy Pelosy vin și la doar două zile după ce Londra a anunţat că își retrage diplomaţii de la reuniunile decizionale ale UE, un gest ce riscă să ducă la propria-i izolare întrucât s-ar auto-priva de posibilitatea influenţării unor decizii care o privesc şi pe ea.

Foto: Donald Trump în timpul vizitei din Marea Britanie, de la începutul lunii iunie (sursă foto: hepta.ro)

Ce este "Acordul din Vinerea Mare"?

În anul 1998, Marea Britanie şi Irlanda au semnat "Acordul de la Belfast" (supranumit şi "Acordul din Vinerea Mare") care prevede, printre altele, eliminarea controalelor la graniţă. Acesta din urmă fiind un tratat bilateral, semnat doar cu Iranda (nu şi cu Uniunea Europeană). Prin urmare, el rămâne valabil chiar şi dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea, Londra fiind obligată să nu impună controlale la graniţa cu Irlanda. 

Cu toate acestea, problema migraţiei a fost principalul argument al taberei pro-Brexit, din care face parte Boris Johnson. Acesta a promis inclusiv că nu va negocia cu Uniunea Europeană pe tema graniței irlandeze (deşi legal vorbind, ar fi trebuit să o facă). 

Prin urmare, dilema cu care se va confrunta el în următoarele două luni va fi faptul că nu va putea abandona "Acordul de la Belfast", dar nici nu îl va putea invoca din cauza faptului că ar invalida însuşi motivul pentru care chiar el a cerut ieșirea din UE și pentru care mulţi britanici au optat să iasă din Uniunea Europeană - altfel spus, s-ar demonstra (din nou) că au votat dintr-un un motiv fals.

Iar în situaţia în care Regatul Unit ar reinstitui controalele la graniţa cu Republica Irlandeză, atunci Londra ar încălca unilateral Acordul de la Belfast - un gest mai degrabă caracteristic Federaţiei Ruse decât Marii Britanii.

Cronologia evoluțiilor importante de anul acesta legate de Brexit

 • 27 iulie - Boris Johnson devine prim-ministrul Marii Britanii;
 • 26 mai - "Partidul Brexit" (o formațiune anti-europeană) a câștigat alegerile europarlamentare din 2019;
 • 24 mai - Theresa May îşi anunță demisia din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii;
 • 10 aprilie - Uniunea Europeană amână Brexitul până la data de 31 octombrie 2019;
 • 5 aprilie - Theresa May solicită Uniunii Europene o amânare a Brexitului până pe 30 iunie 2019;
 • 3 aprilie - Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să asigure un Brexit "ordonat" (adică cu acord) sau să obţină o nouă amânare a Brexitului, în situaţia în care tot Parlamentul britanic va respinge şi următorul acord de Brexit;
 • 1 aprilie - Parlamentul britanic dă voturi indicative negative cu privire la un referendum pe acord, a unei prelungiri a perioadei de negocieri și a rămânerii în structurile comunitare;
 • 29 martie - Parlamentul britanic respinge, pentru a treia oara, acordul de Brexit;
 • 21 martie - Uniunea Europeană respinge propunerea Marii Britanii de amânare a Brexitului pana pe 30 iunie, stabilind ziua de 12 aprilie ca dată limită, cu posibilitatea extinderii perioadei până pe 22 mai în situația în care va exista un acord;
 • 20 martie - Premierul Theresa May solicită o prelungire a perioadei de Brexit până oe 30 iunie;
 • 14 martie - Parlamentul britanic respinge ideea susţinerii unui al doilea referendum;
 • 14 martie - Parlamentul britanic aprobă ideea amânării Brexitului;
 • 13 martie - Parlamentul britanic se pronunţă împotriva unui Brexit fără acord. Votul este, însă, doar consultativ;
 • 12 martie - Parlamentul britanic respinge şi al doilea acord de Brexit;
 • 14 februarie - Parlamentul britanic respinge primul acord de Brexit.

Citeşte mai multe despre:   Brexit
 
 
 
Loading...