Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Sute de oameni au fost ucişi în spitale şi în tabere de refugiaţi din Siria în urma unor bombardamente. Rusia şi Siria, acuzate de posibile crime de război (FOTO)

Sute de oameni au fost ucişi în spitale şi în tabere de refugiaţi din Siria în urma unor bombardamente. Rusia şi Siria, acuzate de posibile crime de război (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 19 Feb 2020, 12:45
Sute de oameni au fost ucişi în spitale şi în tabere de refugiaţi din Siria în urma unor bombardamente. Rusia şi Siria, acuzate de posibile crime de război (FOTO) Sursă foto: Twitter / @RealNewsAleppo Galerie foto (5) Externe

Aproximativ 300 de civili au fost ucişi în urma unor bombardamente ce au vizat spitale şi tabere de refugiaţi şi care au fost efectuate de aviaţia militară rusa şi de cea a preşedintelui Bashar al-Assad, arată Reuters și Al Jazeera.

Bombardamentele fiind efectuate începând cu săptămânile trecute, pe măsură ce forţele guvernamentale au înaintat către oraşul Idlib, ultimul centru urban important încă aflat în mâinilor rebelilor.

"Civilii fug din calea luptelor şi sunt prinşi în zone care, de la o oră la alta, oferă tot mai puţină siguranţă. Şi cu toate astea încă sunt bombardaţi. Pur şi simplu nu au unde să se mai ducă", a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, marți.

Tot Michelle Bachelet a indicat şi că agenţiile de ajutor au fost copleşite de criză umanitară rezultată din urmă ofensivei lui Bashar al-Assad în provincia Idlib. Potrivit estimărilor, între 900.000 şi un milion de oameni şi-ar fi abandonat locuinţele şi au fugit din calea trupelor guvernamentale ale lui Bashar al-Assad. Şi peste 80% dintre refugiaţi sunt femei şi copii.

Zilele trecute, oraşul Alep, un alt centru rebel important, a căzut în mâinile forţelor regimului lui Bashar al-Assad. Iar potrivit martorilor oculari, avioane de luptă siriene şi ruseşti au atacat inclusiv două spitale. De altfel, acest gen de atacuri pare a nu fi întâmplător și destul de frecvent.

"Simplul număr al atacurilor asupra spitalelor, asupra centrelor medicale şi şcolilor ar sugera că nu pot fi toate accidentale", a declarat Rupert Colville, puratorul de cuvânt al ONU pe drepturile omului.

"Atacurile ar reprezenta crime de război", a adăugat el.

În luna martie, războiul civil din Siria va fi intrat în al nouălea an de desfășurare.

Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Foto: Tabără de refugiați din provincia siriană Idlib (sursă foto: Twitter / @whitehelmets90)

Ce arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) despre situaţia din Siria:

  • Aproximativ 525.000 de copii sunt blocaţi în tabere improvizate din provincia Idlib;
  • Războiul civil a produs peste 5,6 milioane de refugiaţi şi a dislocat 6,1 milioane de oameni (conform estimărilor din martie 2018);
  • Peste 13 milioane de oameni au nevoie de asistenta umanitară;
  • Peste jumătate dintre spitalele din Siria sunt complet distruse sau parţial distruse.
Citeşte mai multe despre:   Siria,   Bashar al-Assad