Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Turcia a acceptat o propunere rusească de detensionare a situaţiei din nord-estul Siriei mai puțin avantajoasă decât un plan american. Ce prevede noul acord (FOTO)

Turcia a acceptat o propunere rusească de detensionare a situaţiei din nord-estul Siriei mai puțin avantajoasă decât un plan american. Ce prevede noul acord (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 22 Oct 2019, 23:14
Sursă foto: hepta.ro Externe

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, au căzut de acord să desfăşoare patrule comune de-a lungul graniţei turco-siriene, incluzând aici şi o parte a teritoriilor luate de armata turcă de sub control kurd, relatează CNN.

De asemenea, kurzii vor trebui să se retragă la o distanţă de aproximativ 12 kilometri de graniţa turco-siriană. Asta în condiţiile în care Turcia intenţiona să creeze o zonă-tampon adâncă de 32 de kilometri. Din acest punct de vedere, Turcia a făcut concesii în privinţa planurilor sale. 

Pe de altă parte, Turciei i se permite să păstreze controlul teritoriilor din Siria deja ocupate.

Patrulele ruso-turce ar urma să fie desfăşurate începând cu marţea viitoare, nefiind însă clar dacă ele vor acoperi întreaga graniță turco-siriană sau doar contestatul segment nord-estic. În plus, partea rusă a indicat nevoia de a desfăşura noi forţe militare în Siria pe motiv că graniţa "este lungă".

"Este evident faptul că echipament adiţional este necesar pentru patrulare. Este, totuşi, o graniţă lungă, iar patrulele ar trebui să fie serioase şi minuţioase astfel încât să nu lăsăm niciun loc pentru accidente serioase, mai ales că patrulele vor fi comune", a declarat Sergei Shoigu, ministrul Apărării rus, citat de agenţia RIA-Novosti.

Acordul dintre cele două părţi a fost făcut în aceeaşi zi în care expiră şi un acord de încetare a focului format între Turcia şi kurzi, ce s-a întins pe parcursul a cinci zile. 

De precizat că un astfel de acord ar fi trebuit să aibă şi acordul (tacit) al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un mai vechi aliat al Rusiei. Cum, de altfel, este foarte probabil să fi obținut şi un acord al Iranului (cel mai important aliat al lui Bashar al-Assad). Acordul nu este, însă, în măsură să rezolve definitiv problema din nordul Siriei, ci mai degrabă doar să "o îngheţe" - o soluţie frecvent utilizată de Rusia şi în alte state, precum Georgia, Ucraina sau Azerbaijan.

Foto: Sergei Shoigu, ministrul Apărării rus (sânga) și președintele sirian, Bashar al-Assad (dreapta) (sursă foto: hepta.ro)

Acordul ruso-turc, extrem de similar cu propunerea americană de rezolvare a problemei

Oarecum bizar, termenii acordului ruso-turc sunt foarte similari cu cei pe care Washington-ul i-a înaintat în urmă cu câteva luni şi pe care Ankara i-a respins în mod categoric.

Conform STRATFOR, cu puţin timp înainte ca Donald Trump să ordone retragerea trupelor americane din Siria, Statele Unite a încercat să obţină un compromis între Turcia şi kurzi, sugerând: 

  1. Înfiintarea unei zone-tampon cu o adâncime de 14-15 kilometri în interiorul Siriei, dar nu pe întreaga lungime a graniței de nord-est;
  2. Patrularea zonei-tampon atât de trupe turce, cât şi de trupe americane.

Cu toate acestea, Turcia a considerat propunerea americană drept "o încercare de a trage de timp" şi a acuzat SUA că nu vor să facă concesii.

Foto: Președintele american Donald Trump (stânga) și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan (sursă foto: hepta.ro)

Reacţia kurzilor la acordul ruso-turc

Prin vocea vicepreşedintelui american, Mike Pence, "Forţele Democrate Siriene" (SDF) au anunţat că s-au retras deja din toate "zonele relevante de operaţiuni".

Din "Forţele Democrate Siriene" (SDF) fac parte şi controversatele "Unități de Apărare ale Poporului (YPG)", cele împotriva cărora s-a îndreptat ofensiva turcă.

"Astăzi (marţi - n.r.), vicepreşedintele a primit o scrisoare de la generalul Mazloum [Abdi] care-l informa că toate forţele SDF s-au retras din zonele relevante de operaţiune. Vicepreşedintele aprobă aceste evoluţii şi le vede că satisfăcând cererile acordului de pe 17 octombrie", a precizat un purtător de cuvânt al lui Mike Pence.

Foto: Cu roșu, zona tampon controlată deja de Turcia. Cu verde, fostul teritoriu controlat de kurzi, și în interiorul căruia Turcia intenționa crearea unei zone-tampon (sursă foto: Wikipedia)

Citeşte mai multe despre:   Siria,   Vladimir Putin,   recep tayyip erdogan,   Bashar al-Assad
 
Loading...