Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Turcia va trimite trupe în Libia pentru a împiedica cucerirea capitalei de către un general rebel. Care este situaţia din cel mai instabil stat al Africii de Nord (FOTO)

Turcia va trimite trupe în Libia pentru a împiedica cucerirea capitalei de către un general rebel. Care este situaţia din cel mai instabil stat al Africii de Nord (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 02 Ian 2020, 17:10
Sursă foto: Facebook / Turkish Army Externe

Parlamentul turc a aprobat o moţiune care va permite desfăşurarea de trupe în Libia, o ţară sfâşiată de război civil încă din 2011, atunci când a fost înlăturat de la putere Muammar al-Gaddafi, relatează Al Jazeera.

La nivel declarativ, Ankara ar intenţiona să susţină guvernul de la Tripoli - cel susţinut de ONU şi în esenţă lipsit de orice putere reală. Guvernul Acordului Nationa (GNA) - adică regimul de la Tripoli - se află într-o situaţie strategică extrem de delicată din cauza ofensivei militare a generalului Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei "Armate Naţionale Libiene (ANL) ".

Ofensiva acestuia s-ar afla în fazele finale, Tripoli fiind cucerit aproape în totalitate. În situaţia în care acest lucru se va întâmpla, centrul de putere situat în Benghazi îl va fi eliminat pe cel din Tripoli, în condiţiile în care acesta din urmă este cel recunoscut de comunitatea internaţională.

Tehnic vorbind, Turcia este deja implicată în conflictul din Libia, fiind unul dintre principalii furnizori de arme. De altfel, în noiembrie, ONU a găsit Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia vinovate de încălcarea unui embargo de livrare de armament către Libia.

Însă primele indicii cu privire la faptul că Turcia ar putea interveni (direct) în conflictul din Libia au apărut încă din urmă cu mai mulţi ani, în principal datorită planurilor Ankarei de a se poziţiona drept o putere regională în bazinul Mării Mediterane.

Foto: Generalul Khalifa Hifter, liderul  "Armatei Naţionale Libiene (ANL) " (sursă foto: Facebook / Khalifa Hifter)

Libia, o sursă de instabilite în Africa de Nord

Până la prăbușirea regimului Gaddafi în octombrie 2011, Libia era un stat puternic centralizat și relativ stabil, o situaţie menţinută de aparatul represiv al dictatorului, de Armată și de sistemul politic creat de el.

Muammar Gaddafi implementând acest sistem pe de o parte pentru a-şi menţine puterea, dar pe de altă parte pentru a anihila diviziunile profunde ale ţării. Libia posedă patru grupuri etnice majore (arabii, berberii, tuaregii și tebo), are doi poli de putere ( Tripoli în vest și Benghazi în est), şi duce o lipsă cronică de terenuri fertile şi de surse de apă. Are o rezervă importantă de petrol de calitate superioară, însă infrastructura este împărţită pe liniile celor doi poli de putere principali: est şi vest - nu există o infrastructură energetică unificată.

Foto: Fostul lider al Libiei, Muammar Gaddafi (sursă foto: Wikipedia)

Citeşte mai multe despre:   Libia
 
Loading...