Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe România va exporta gaze către Ucraina. Despre ce cantitate e vorba şi care sunt motivele din spatele exporturilor (FOTO)

România va exporta gaze către Ucraina. Despre ce cantitate e vorba şi care sunt motivele din spatele exporturilor (FOTO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 20 Aug 2019, 11:59
Sursă foto: Facebook / Transgaz Externe

Compania ucraineană, Ukrtransgaz, şi cea din Republica Moldova, Moldovagaz, vor da în funcțiune o nouă ruta de import din România pe data de 1 ianuarie 2020, a precizat compania ucraineană Ukrtransgaz, într-un comunicat de luni.

"Companiile Ukrtransgaz şi Moldovagaz (...) au stabilit soluţiile tehnice necesare pentru crearea de noi capacităţi de import în baza sistemului de gazoducte transbalcanic, pe direcţia sud-nord. Principalul obiectiv al cooperării este diversificarea reţelelor de alimentare a Ucrainei în cadrul acţiunilor de pregătire pentru perioada de toamnă-iarnă 2019/2020", a transmis Ukrtransgaz, prin intermediul agenţiei de presă Ukranews.

"Este de aşteptat ca până la 1 ianuarie 2020 să fie realizată o capacitate constantă pentru importuri din România de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, indiferent de volumul fluxului tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei", a adăugat compania ucraineană.

Pe unde vor fi livrate gazele?

Potrivit tot companiei Ukrtransgaz, gazul va fi livrat prin gazoductele Razdelnaia-Ismail şi Sebelinka-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail. În plus, staţiile de distribuire a gazului din Grebeniki (Ucraina) şi Căuşeni (Rep. Moldova) vor fi modernizate pentru a se putea schimba direcţiei fluxului.

"Pentru Ucraina şi Republica Moldova, acest proiect are o importanţă strategică", a mai indicat Ukrtransgaz.

Foto: Ruta prin care va pleca gazul românesc către Rep. Moldova și mai apoi, către Ucraina (sursă foto: Ukrtransgaz)

  • Cât de mare este cantitatea ce va fi exportata de România comparativ cu consumul Ucrainei

Potrivit datelor companiei ucrainene Naftogaz, în 2018 Ucraina a consumat aproximativ 32,3 miliarde de metri cubi de gaz pe ani. Iar în 2017, Ucraina a consumat 31,9 miliarde de metri cubi de gaz.

  • De ce ar exporta România gaz către Ucraina

Răspuns sta în situaţia ceva mai complexă din regiune şi are legătură atât cu anexarea ilegală a Pen. Crimeea, cât şi cu instabilitatea din estul Ucrainei, alimentată de Federaţia Rusă.

Potrivit datelor Comisiei Europene, 16% din gazul rusesc care se duce spre Uniunea Europeană trece prin Ucraina. Ceea ce înseamnă că aceasta este, în continuare, principala rută de tranzit a Rusiei, o situaţia care nu era pe placul Rusiei nici măcar atunci când Kievul se afla în sfera de influenţă a rusească, darămite acum, ca Ucraina are un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Însă dependente Rusiei de Ucraina se va reduce gradual, odată cu intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2 - care face legătura directă între Germania şi Rusia.

Ori, în momentul în care Nord Stream 2 va ajunge la capacitate maximă, Rusia va avea posibilitatea de a întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina oricând va dori, astfel încât să pună presiune pe factorul politic de la Kiev (un gest pe care l-a mai făcut de câteva ori în ultimii 19 ani). 

Berlinul pare să fi luat în calcul acest scenariu, motiv pentru care a negociat cu partea rusă să păstreze, tot timpul, un minimum de livrări de gaze către Ucraina, indiferent de situaţie. Însă Federaţia Rusă are deja un istoric destul de lung de încălcare a angajamentelor pe care şi le-a asumat în scris, în mod ironic, unele semnate chiar cu Ucraina (în speţă, anexărea Pen. Crimeea şi invadărea estului Ucrainei).

În acelaşi timp, însă, de aproximativ trei ani, Ucraina a primit gaz de la mai multe ţări din jur, precum Polonia, Ungaria, Slovacia şi în curând şi România. O parte a acestui gaz provine, de fapt, tot din Rusia. Ungaria, de exemplu, depinzând în totalitate de gazul rusesc. Altfel spus, România va ajuta Ucraina să facă faţă mai bine propriei dependente de gaz rusesc, în felul acesta, contribuind în mod direct la erodarea poziţie Rusiei în Ucraina.

Foto: Secțiune a gazoductului Nord Stream 2 (sursă foto: hepta.ro)

 
 
 
Loading...