Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Green Deal: România ar urma să primească 757 milioane de euro pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă

Green Deal: România ar urma să primească 757 milioane de euro pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă

Un articol de: Sebastian Pricop - 15 Ian 2020, 15:12
Foto: pixabay.com Externe

Pactul Ecologic, cunoscut mai bine ca "Green Deal", prevede ca România să primească 57 milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă, conform informațiilor publicate de Politico.

În urma acestei politici, România ar urma să devină al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal (”Pactul ecologic”), politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, scrie G4Media.

România va fi devasată doar de către Polonia cu 2 miliarde de euro, urmată de Germania care va avea 877 milioane de euro.

Trebuie menționat că banii nu sunt garantați, ci trebuie câștigați pe proiecte clare și viabile adresate zonelor afectate de tranziția la o economie ”verde”.

În cazul României, având în vedere existența unor regiuni mono-industriale și carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru a susține costurile importante, în special cele sociale, care vor apărarea ca urmare a tranziției către o economie neutră climatic.

În Fondul pentru tranziție echitabilă vor fi puse la dispoziția statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile, deci nu credite. România speră că aceștia vor fi ”bani noi”, adică nu se vor lua bani de la coeziune sau agricultură pentru a alimenta acest fond, ci vor fi ”bani proaspeți”.

Este extrem de important însă la ce vor fi folosiți acești bani. Dacă va fi un al doilea POSDRU, cu milioane de euro cheltuite pe programe de reconversie profesională, UE nu-și va atinge obiectivele din Grean Deal. ”Apelul meu este ca aceste fonduri să meargă în dezvoltare economică, în locuri de muncă”, a explicat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana
 
Loading...