Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Barack Obama susține că nu va exista o confruntare militară între NATO și Rusia

Barack Obama susține că nu va exista o confruntare militară între NATO și Rusia

Un articol de: - 29 Sep 2014, 14:50
Barack Obama susține că nu va exista o confruntare militară între NATO și Rusia Foto: dallasnews.com Externe

Președintele american Barack Obama este de părere că nu va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, pentru că liderul rus Vladimir Putin înţelege faptul că Alianţa ia în serios Articolul 5 din Tratat, privind apărarea colectivă, relatează CBS News.

Obama a afirmat că, deşi nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, că Articolul 5 al Tratatului NATO este luat în serios.

"Oferim ajutor şi asistenţă, astfel că dacă înfrunţi un stat NATO, atunci va exista o confruntare militară. Iar Putin înţelege acest lucru", a afirmat preşedintele SUA.

"Din păcate, Putin - care cred că a fost prins cu garda jos iniţial, când au început protestele în Ucraina - a improvizat pentru a încerca să-şi dea seama cum să ţină Ucraina în sfera sa (...). A fost bine pentru el în sondaje, dar foarte rău pentru economie şi rău pentru viitorul Rusiei", a continuat Obama.

Președintele american le-a recomandat ruşilor să revină la respectarea "normelor internaţionale şi va fi mai bine pentru poporul rus şi cu siguranţă va fi mai bine pentru Europa".

"Noi nu căutăm confruntarea, dar vom fi foarte fermi", a arătat el.

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, preşedintele american a apreciat că "există posibilitatea unei soluţii politice".

"Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, însă, dacă nu am fi spus ferm că Rusia a greşit. Şi apoi să le lăsăm posibilitatea de a adopta o cale diferită", a subliniat el.

Rusia "este o ţară mare cu un talent incredibil şi tradiţii incredibile. Dacă te concentrezi pe talentul tău în inginerie şi matematică şi pe creşterea economică, atunci Rusia va fi o mare putere în această lume", a conchis Barack Obama.

Citeşte mai multe despre:   Barack Obama,   NATO,   Rusia,   Vladimir Putin