Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Basarabenii din Sud inițiază BOICOTAREA acordării de burse de către România elevilor din Ucraina. Motivul este HALUCINANT...

Basarabenii din Sud inițiază BOICOTAREA acordării de burse de către România elevilor din Ucraina. Motivul este HALUCINANT...

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2018, 18:31
Externe

Iniţiativă şocantă în sudul Basarabiei! Mai multe asociații pentru cultura românească din regiunea Odesa au inițiat un apel de boicotare a procesului de aplicare pentru selecţia partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda burse etnicilor români cu domiciliul în Ucraina, anunţată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Iniţiatorii demersului vor blocarea procesului până la consultarea de către autorităţile române competente a reprezentanţilor mediului asociativ românesc şi a cadrelor didactice de limbă română din Ucraina, scrie Bucovina Press.

Potrivit unei scrisori deschise semnate de Zinaida Pinteac, preşedintă a filialei raionale Sărata a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU), Nicolae Moşu, preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale „Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar, Petru Şchiopu, Preşedinte al Filialei regionale Odesa a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU) și Anatol Popescu, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, „în condiţiile, în care graţie modificărilor legislative, românii din Ucraina sunt în pericol iminent de deznaţionalizare şi asimilare prin interzicerea învăţământului în limba noastră maternă – limba română, nu avem dreptul moral să mai supunem copiii noştri unei alte divizări, în interiorul comunităţii, în români „mai buni” şi „mai puţin buni”!”, invocând că burse trebuie acordate tuturor elevilor, nu doar pentru 1000 de copii.

Semnatarii scrisorii deschise declară că nu vor aplica pentru selecţia partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda bursele, până la consultarea de către autorităţile române competente a reprezentanţilor mediului asociativ românesc şi a cadrelor didactice de limbă română din cele trei comunităţi istorice româneşti, în care există şcoli cu predare în limba română.

Românii din regiunea Odesa invită românii din Ucraina să se alăture apelului de boicotare şi soluţionare urgentă a necesităţilor primordiale ale învăţământului românesc din Ucraina, cu sprijinul financiar al patriei României.

Prin urmare, logica acţiunii pare să fie „mai bine niciunul decât doar 1000”, toţi sau niciunul…


 


 


 


 

Citeşte mai multe despre:   Bucovina,   Basarabia,   Bursa de Valori