Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Băsescu: Opoziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen ar putea fi o concesie făcută lui Putin. Cele două state au pretenția eronată că pot vorbi în numele UE (VIDEO)
Exclusiv

Băsescu: Opoziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen ar putea fi o concesie făcută lui Putin. Cele două state au pretenția eronată că pot vorbi în numele UE (VIDEO)

Un articol de: - 13 Oct 2015, 22:20
Băsescu: Opoziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen ar putea fi o concesie făcută lui Putin. Cele două state au pretenția eronată că pot vorbi în numele UE (VIDEO) Foto: B1 TV Externe

Franța și Germania au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene și, probabil, opoziția lor față de aderarea României la Schengen este o concesie făcută lui Putin, a declarat fostul președinte al României Traian Băsescu într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, la emisiunea Ultimul Cuvânt.

Eu nu sunt foarte optimist pentru că o parte esențială a cordonului de securitate, anume Ucraina, a fost puternic afectată de înțelegerea dintre Berlin, Paris și Moscova și ce s-a creat în estul Ucrainei nu e nicidecum un semn de integritate teritorială a Ucrainei. Ce au pregătit cei trei pentru estul Ucrainei se va reflecta imediat și în Transnistria.

Cele două puteri europene, Franța și Germania, au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene, iar România nu trebuie să recunoască acest fapt. Nu i-am văzut înghesuindu-se pe prea mulți francezi și nemți să vină în comandamente. Îi aducem eventual cu arcanul, că altfel nu prea vin.

Securitatea României stă în existența ei în NATO, în relația bilaterală cu SUA din interiorul NATO. Putem miza pe parteneriatul cu SUA indiscutabil. Nu mai am acces la informații, dar sunt îngrijorat de poziția puterilor europene. Nu mă refer la Marea Britanie care va fi un partener de securitate deplin. Așa cum stiu eu, vor fi două puteri mari, una globală - SUA - și una europeană - Marea Britanie -, care nu vor lăsa România.

Să nu credeți că este întâmplătoare poziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen. Eu aș trece-o la capitolul concesii făcute lui Putin
”, a declarat Băsescu, în cadrul emisiunii moderate de Cătălin Striblea și Sabin Orcan.

Băsescu, despre securitatea României și atitudinea Franței și Germaniei


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   securitate,   putin,   Schengen,   Uniunea Europeana,   Marea Britanie,   NATO,   UE,   SUA,   Germania,   Franta\