Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bashar Al-Assad: Există șanse puternice să candidez la președinție în iunie

Bashar Al-Assad: Există șanse puternice să candidez la președinție în iunie

Un articol de: - 20 Ian 2014, 12:55
Bashar Al-Assad: Există șanse puternice să candidez la președinție în iunie Foto: afp.com Externe

Președintele sirian Bashar Al-Assad a afirmat, într-un interviu acordat Agence France Presse, că există ”șanse puternice” să candideze pentru un nou mandat în luna iunie.

Al-Assad a avertizat că războiul pe care îl poartă împotriva rebelilor va fi lung, în contextul în care Conferinţa internaţională Geneva II, care va fi lansată miercuri în Elveţia urmăreşte să deschidă calea unei ieşiri politice din conflict, care s-a soldat cu peste 130.000 de morţi începând din martie 2011.

"Consider că nimic nu mă împiedică să candidez (...), iar dacă opinia (publică) doreşte acest lucru nu voi ezita o secundă să o fac. Pe scurt, se poate spune că există şanse puternice să candidez", a declarat al-Assad.

Întrebat ce părere are despre opoziţie, preşedintele sirian i-a negat orice reprezentativitate, apreciind că este "fabricată" de către servicii de informaţii străine.

"Vin la frontiere timp de o jumătate de oră, după care o rup la fugă. Cum pot, atunci, să devină membri ai Guvernului? Poate, un ministru, să-şi exercite funcţia din exteriorul (ţării)? Asemenea idei sunt total nerealiste, le putem considera o glumă", a declarat al-Assad, care urmează să trimită o delegaţie să participe la Conferinţa din Elveţia.

Totodată, preşedintele sirian a afirmat că armata sa a înregistrat progrese împotriva insurgenţilor, pe care îi cataloghează drept "terorişti".

"Putem spune că înregistrăm progrese în lupta împotriva terorismului, dar acest lucru nu înseamnă că victoria este iminentă", a recunoscut el. "Acest tip de luptă este complicat, nu este uşor şi necesită mult timp", a adăugat el, avertizând că "dacă Siria pierde bătălia, haosul se va instala în tot orientul Mijlociu".

Cât despre Conferința de la Geneva, Al-Assad consideră că prima prioritate a acesteia este necesar să fie "lupta împotriva terorismului", în condiţiile în care principala revendicare a opoziţiei este ca această conferinţă să conducă la plecarea sa de la putere.

"Conferinţa de la Geneva este necesar să conducă la rezultate clare cu privire la lupta împotriva terorismului (...). Aceasta va fi decizia, rezultatul cel mai important al conferinţei. Orice rezultat politic care nu include această luptă împotriva terorismului nu va avea nicio valoare", a apreciat el.

Bashar al-Assad a respins orice diferenţă între rebeli şi jihadişti, care sunt implicaţi, de două săptămâni, într-un război fără milă.

"Ne aflăm în faţa unei singure părţi, şi anume a unor organizaţii extremiste teroriste, indiferent cum sunt numite în presa occidentală", a subliniat preşedintele sirian.

Citeşte mai multe despre:   Bashar al-Assad,   candidatura,   presedintie