Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Belarus a pus-o sub urmărire pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la prezidențiale / Poliția amenință că va folosi arme de foc împotriva protestatarilor

Belarus a pus-o sub urmărire pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la prezidențiale / Poliția amenință că va folosi arme de foc împotriva protestatarilor

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2020, 19:06
Belarus a pus-o sub urmărire pe Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lukașenko la prezidențiale / Poliția amenință că va folosi arme de foc împotriva protestatarilor Foto: Hepta - Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA Externe

Belarus a anunțat, vineri, că urmărește arestarea opozantei Svetlana Tihanovskaia – care a candidat împotriva lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale, iar ulterior s-a refugiat în Lituania – pentru că ar fi pus în pericol securitatea națională. Mesajul aparatului de stat belarus vine la câteva zile distanță de momentul în care ea a făcut un apel la o grevă generală în cazul în care președintele nu cedează în fața protestatarilor ce i-au cerut demisia, transmite Reuters.

Înainte de următorul mare protest săptămânal de duminică, un oficial de rang înalt din Poliția belarusă a afirmat, într-un discurs televizat, că ofițerii vor folosi arme de foc împotriva manifestanților dacă situația o impune, ridicând miza în criza profundă din țara aliată cu Rusia.

„Vom folosi cu siguranță omenește armele împotriva lor, inclusiv arme de foc, și îi vom înlătura pe cei mai periculoși (n.r. – dintre ei) de pe străzi”, a afirmat Nikolai Karpenkov, șef al unității de poliție însărcinate cu lupta împotriva crimei organizate și a corupției.

Belarus a pus-o sub urmărire pe Svetlana Tihanovskaia. Contracandidata lui Aleksandr Lukanșeko, acuzată că a pus în pericol securitatea națională

 

Tihanovskaia a fugit în țara vecină Lituania, la puțin timp după ce a pus la îndoială rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august, în urma cărora apartul de stat belarus l-a anunțat câștigător cu procent covârșitor pe Aleksandr Lukașenko. Ea a candidat la funcție, după ce soțul ei a fost arestat.

Deși susținătorii său au continuat să desfășoare proteste masive în ciuda reacției violente a forțelor de ordine și a miilor de arestări, ea a îndemnat liderii politici europeni să medieze criza.

În 13 octombrie, Svetlanta Tihanovskaia a stabilit data de 25 octombrie ca termen limită pentru demisia lui Aleksandr Lukașenko. Dacă liderul autoritar de la Minsk refuză să renunțe la funcție, spunea ea, se va confrunta cu greve la nivel național care să paralizeze țara – forțele de ordine amenințaseră anterior că sunt gata să folosească arme de luptă pe străzi.

Comitetul belarus de investigație, o agenție de aplicare a legii, a anunțat că a plasat-o pe Svetlana Tihanovskaia pe lista celor aflați sub urmărire, pentru că a îndemnat public la acțiuni care să pună în pericol securitatea națională.

Președintele lituanian Gitana Nauseda a condamnat mișcarea și a solicitat colegilor săi din Uniunea Europeană să fie alături de Tihanovskaia.

„Sper că țările UE vor rămâne unite și vor ignora acest mandat ilegal. Tihanovskaia poate că este căutată în Belarus, dar UE ar trebui să îi țină ușile deschise”, a scris el, pe Twitter.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Forțele de securitate au reținut peste 13.000 de persoane în timpul manifestațiilor post-alegeri, dar o parte dintre ele au fost eliberate ulterior. Totuși, cei mai proeminenți adversari politici ai lui Aleksandr Lukașenko fie sunt la închisoare, fie au fugit peste hotare.

„Asta (n.r. – mișcarea de a o plasa pe Tihanovskaia sub urmărire) nu surprinde pe nimeni. Este clar că regimul nu are nicio cale legală de a păstra puterea”, a subliniat Anna Krasulina, o purtătoare de cuvânt a opozantei belaruse.

 

Citeşte mai multe despre:   proteste în Belarus,   Svetlana Tihanovskaia