Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Belgia redeschide şcolile pe 1 septembrie, deşi numărul noilor cazuri de infecție cu Covid-19 creşte accelerat

Belgia redeschide şcolile pe 1 septembrie, deşi numărul noilor cazuri de infecție cu Covid-19 creşte accelerat

Un articol de: Catinca Giosanu - 21 Aug 2020, 11:47
Belgia redeschide şcolile pe 1 septembrie, deşi numărul noilor cazuri de infecție cu Covid-19 creşte accelerat Externe

Guvernul belgian a anunțat joi redeschiderea şcolilor la data de 1 septembrie, în ciuda creşterii masive a noilor cazuri de infecție cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, transmite agenția de presă AFP.

Menționăm faptul că pe parcursul orelor de curs toţi elevii cu vârste de peste 12 ani vor trebui să poarte mască de protecție în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș, relatează agenția EFE.

”Este un risc pe care suntem dispuşi să ni-l asumăm, întrucât educaţia este esenţială”, a explicat la o conferinţă de presă şefa guvernului belgian, Sophie Wilmes.

”Este esenţial ca elevii să-şi poată relua viaţa şcolară normal sau cât mai normal posibil”, a mai spus ea.

În Belgia, deschiderea anului şcolar se va face la data de 1 septembrie, la fel ca în Franța. Redeschiderea unităților de învățământ se va face cu respectarea unor reguli menite să prevină răspândirea noului virus SARS-CoV-2. Atât copiii cu vârste mai mari de 12 ani, cât şi profesorii vorfi obligați să poate mască dacă nu se poate respecta distanţa de 1,5 metri, pentru profesori, masca fiind, de asemenea, obligatorie atunci când vorbesc cu voce tare. Se va acorda mai multă atenţie aerisirii sălilor de clasă şi de asemenea curăţeniei acestora.

Planul guvernului belgian se axează deocamdată pe învăţământul secundar, pentru cei mai mici urmând să fie elaborate ulterior indicaţii. S-a renunţat între timp la ideea ca o zi pe săptămână să fie dedicată cursurilor la distanţă, astfel că elevii vor veni la şcoală cinci zile pe săptămână. 

Pandemia COVID-19 a provocat în statul belgian în jur de 10.000 de morţi, înregistrând astfel una dintre cele mai ridicate rate de deces în lume. Numărul noilor cazuri de COVID-19 a început să crească masiv începând din luna iulie. În ultima lună s-au înregistrat cumulat aproximativ 15.000 de noi îmbolnăviri, cu o medie zilnică de 535 de noi cazuri în perioada 10-16 august.

Cu toate acestea, guvernul belgian a anunţat joi relaxarea unor restricţii, printre care şi cea care obliga cetăţenii să meargă singuri la cumpărături, fiind însă menţinute restricţiile privind întâlnirile cu membri din afara familiei care limitează la cinci numărul total al persoanelor cu care sunt permise ”contactele sociale apropiate' în afara propriului cămin.

 Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

 

Cum vor fi deschise școlile în celelalte țări din Uniunea Europeană

 

 

După o pauză de aproximativ cinci luni de zile, unitățile școlare au început să se redeschidă în țările membre ale Uniunii Europene (UE). Fiecare stat are însă o abordare cu totul diferită față de regimul de siguranță medicală aplicat în funcție de situația epidemiologică proprie.

De exemplu, în Scoția a fost impus un regim relativ relaxat în care masca de protecție nu este obligatorie. În această țară, autoritățile competente au decis că doar cadrele medicale trebuie să respecte distanțarea socială.

Pe de altă parte, în Italia guvernul a avut o abordare ceva mai prudentă și a aplicat o paletă variată de măsuri de restricție, cu toate că a acordat și libertate decizională instituțiilor de învățământ.

În Germania, guvernul federal s-a limitat la a impune doar câteva reguli de organizare și a permis unităților școlare să decidă să decidă cu privire la purtarea măștilor de protecție.

Reamintim faptul că Germania este una dintre țările care se confruntă cu o nouă creștere a infectărilor zilnice cu COVID-19. La 1 august, autoritățile sanitare au raportat 955 de cazuri noi. Acesta a fost cel mai mare număr de infectări în mai mult de două luni. Ultima oară când a fost înregistrat un număr similar de infectări a fost în data de 9 mai. Deși pandemia a fost adusă sub control în Germania la începutul verii, guvernul federal a avertizat cu privire la noile focare care au început să apară în ultimele săptămâni.

Institutul Robert Koch spune că printre motivele pentru care numărul de cazuri noi a început să crească din nou se numără relaxarea oamenilor în ce privește respectarea regulilor de distanțare și igienă, precum și intrarea în țară a mai multor călători care ar fi putut să aducă boala.

„Cifra de 955 de cazuri noi este alarmantă. Mai ales în condițiile în care nu e vorba de focare mari ci de mici grupuri de infectați”, a declarat ministrul german al economiei, Peter Altmaier, într-o postare pe Twitter.

În Spania situația reluării cursurilor școlare este încă incertă. Cel mai probabil, deciziile vor fi luate de fiecare regiune în parte. Cu toate avestea, guvernul a precizat că măștile de protecție sunt obligatorii. De asemenea, oficialii au mai spus că este luată în calcul reducerea numărului de elevi din fiecare clasă și distanțarea socială între bănci. 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Belgia