Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CORONAVIRUS | Studii: Hidroxiclorochina nu are beneficii în tratarea Covid-19

CORONAVIRUS | Studii: Hidroxiclorochina nu are beneficii în tratarea Covid-19

Un articol de: Irina Mina - 15 Mai 2020, 15:09
CORONAVIRUS | Studii: Hidroxiclorochina nu are beneficii în tratarea Covid-19 Externe

Tratarea pacienților testați pozitiv pentru coronavirus cu hidroxiclorochinină, tratament folosit contra malariei (HCQ), nu a avut niciun efect pozitiv și a provocat alte complicații pentru sănătate, potrivit a două noi studii publicate vineri.

 

Ce arată studiile de vineri despre hidroxiclorochina

 

În primul studiu prezentat vineri, cercetătorii din Franța au monitorizat 181 de pacienți internați cu pneumonie din cauza COVID-19 și care au avut nevoie de oxigen. Dintre aceștia 84 de pacienţi au primit hidroxiclorochină zilnic la mai puţin de două zile de la spitalizare, spre deosebire de ceilalţi 97.

Astfel că, nu a fost găsită nici o diferență semnificativă între grupuri, nici în ceea ce privește transferurile la terapie intensivă, nici în cazurile deceselor.

„Hidroxiclorochina a beneficiat de atenţie la nivel mondial ca tratament potenţial pentru COVID-19 după rezultate pozitive în cadrul studiilor mici. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu nu susţin utilizarea ei la pacienţii internaţi în spital cu COVID-19 care necesitau oxigen”, au concluzionat cercetătorii din mai multe spitale din regiunea pariziană, transmite AFP, citată de France24.

Al doilea studiu a implicat 150 de adulţi spitalizaţi în China, diagnosticaţi îndeosebi cu forme „uşoare” sau „moderate” de COVID-19.

Mai precis, jumătate dintre aceştia au primit hidroxiclorochină, iar cealaltă jumătate nu. Şi de această dată, faptul că au primit sau nu acest tratament nu a influenţat eliminarea virusului de către pacienţi după patru săptămâni.

Mai mult, 30% dintre cei care au primit hidroxiclorochină au prezentat efecte adverse (cel mai frecvent a fost diareea) comparativ cu 9% în cazul pacienţilor cărora nu le-a fost administrată substanţa.

 

Renumitul medic francez Didier Raoult promovează hidroxiclorochina

 

Șeful Institutului de boli infecțioase din Marseille Didier Raoult a decis să distribuie pe scară largă tratamentul care constă într-o combinație de și azithromycin, un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială.

Tratamentul prescris de Didier Raoult, a fost testat pe un numă foarte mic de oameni, cu toate acestea numeroși medici au preluat deja schema folosită de acesta.

Pe baza primelor studii, Didier Raoult a tratat peste 4.000 de pacienți.

Comunitatea științifică din Franța  i-a adus reproșuri pentru prejudecățile sale metodologice aplicate în testele sale.

Însă, medicul apără tratamentul pe bază de clorochină, promovat și de anumiți lideri precum Donald Trump sau președintele Braziliei, Jair Bolsonaro

Este un „medicament care a existat timp de 80 de ani, prescris probabil unei treimi din populația lumii, în Franța se vând 36 de milioane de pastile pe an”, a declarat el.

 

UE: Hidroxiclorochina și clorochina pot avea ”potențiale efecte secundare letale”

 

Agenția Europeană a Medicamentului a dat un avertisment împotriva folosirii clorochinei și hidroxiclorochinei pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, făcând referire la „potențiale efecte secundare letale”, în special în cazul utilizării unor doze ridicate.

Mai precis, s-a constatat că clorochina și hidroxiclorochina cauzează aritmie cardiacă, o condiție care poate fi agravată dacă alături de aceste medicamente se mai administrează și altele, precum antibioticul azitromicină.

 

Ce este clorochina

 

Clorochina este un medicament folosit pentru a trata malaria, amoebiaza extra-intestinală, artrita reumatoidă și lupusul eritematos.

În prezent, aceasta este folosită în tratarea persoanelor diagnosticate cu SARS-CoV-2.

În februarie, experții chinezi în domeniul sănătății au declarat că mii de pacienți au fost tratați și externați, după ce s-a constatat că medicamentul antimalarian Fosfat de clorochină a avut un efect curativ pentru persoanele care sunt testate pozitiv.

Ulterior, mai multe state, inclusive România, au început să administreze clorochină sau hidroxoclorochină pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Covid-19,   coronavirus