Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Biografia lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Împlinește 67 de ani pe 26 februarie

Biografia lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Împlinește 67 de ani pe 26 februarie

Un articol de: George Lupu - 25 Feb 2021, 08:05
Biografia lui Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Împlinește 67 de ani pe 26 februarie Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Externe

Recep Tayyip Erdoğan născut la 26 februarie 1954 este un politician turc care ocupă funcția de președinte al Turciei. Anterior a fost prim-ministru al Turciei din 2003 până în 2014 și primar al Istanbulului din 1994 până în 1998. A fondat Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) în 2001, conducându-l la victorii electorale în 2002, 2007 și 2011 înainte de a fi necesar să renunțe la alegerea sa în funcția de președinte în 2014. Ulterior s-a întors la conducerea AKP în 2017, după referendumul constituțional din acel an. Provenind dintr-un mediu politic islamist și autodescriindu-se ca democrat conservator, el a promovat politici social conservatoare și populiste în timpul administrației sale.

 

Detalii despre cariera politică a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan

 

La alegerile din 1994, în calitate de candidat al Partidului Socialist Islamist, a fost ales primar al Istanbulului. Mai târziu, a fost eliminat din funcție, interzis din funcții politice și închis pentru patru luni pentru incitare la ură religioasă, datorită recitării unui poem de Ziya Gökalp.

Ulterior, Erdoğan a abandonat politica islamistă deschisă, înființând AKP moderat conservator în 2001, pe care a continuat să-l conducă la o victorie în 2002. Cofondatorul AKP, Abdullah Gül, a devenit în schimb prim-ministru și, ulterior, a anulat interdicția politică a lui Erdoğan. După ce a câștigat o alegere parțială la Siirt în 2003, Erdoğan l-a înlocuit pe Gül în funcția de prim-ministru, Gül devenind în schimb candidatul AKP la președinție. Erdoğan a condus AKP la încă două victorii electorale în 2007 și 2011, înainte de a fi ales președinte în 2014 și reales în 2018.

În primii ani ai mandatului lui Erdoğan în calitate de prim-ministru, s-au înregistrat progrese în negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, o redresare economică în urma unei prăbușiri financiare din 2001 și investiții în infrastructură, inclusiv drumuri, aeroporturi și o rețea de trenuri de mare viteză. De asemenea, a câștigat două referendumuri constituționale de succes în 2007 și 2010.

 

Recep Tayyip Erdogan, un șef de stat controversat

 

Cu toate acestea, guvernul său a rămas controversat pentru legăturile strânse cu Fethullah Gülen și Mișcarea Gülen (de atunci desemnată ca organizație teroristă de către statul turc). La sfârșitul anului 2012, guvernul său a început negocierile de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru a pune capăt conflictului kurd-turc (1978-prezent). Încetarea focului a izbucnit în 2015, ducând la o reînnoire a escaladării conflictului. Politica externă a lui Erdoğan a fost descrisă ca fiind neo-otomană și a condus la implicarea turcilor în războiul civil sirian, concentrându-se pe prevenirea forțelor democratice siriene să câștige teren la frontiera Siria-Turcia în timpul războiului civil sirian.Lovitură fără precedent pentru Diana Șoșoacă! Ce nu va mai avea voie să facă timp de trei luni în Parlamentul României? Va fi sancționată drastic

În ultimii ani de guvernare a lui Erdoğan, Turcia a cunoscut o retragere democratică și multe scandaluri de corupție. Începând cu protestele anti-guvernamentale din 2013, guvernul a impus o cenzură crescândă asupra presei și a rețelelor sociale, restricționând accesul la site-uri precum YouTube, Twitter și Wikipedia.

A blocat negocierile legate de aderarea Turciei la UE. Un scandal de corupție de 100 miliarde USD în 2013 a dus la arestarea aliaților apropiați ai lui Erdoğan și l-a incriminat pe Erdoğan. După o înrăutățire a relațiilor cu Gülen, Erdoğan a procedat la curățarea susținătorilor săi de pozițiile judiciare, birocratice și militare. O încercare de lovitură de stat militară eșuată în iulie 2016 a dus la noi epurări și la starea de urgență. Guvernul a susținut că liderii loviturii de stat erau legați de Gülen, dar el a negat orice rol în acesta.

Citeşte mai multe despre:   Recep Tayyip Erdogan,   Turcia