Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Lovitură pentru Biserica Ortodoxă Rusă: Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Lovitură pentru Biserica Ortodoxă Rusă: Patriarhia de la Constantinopol recunoaște autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Un articol de: B1.ro - 11 Oct 2018, 20:45
Externe

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie ce nu va încânta deloc Moscova. Hotărârea a fost luată în cadrul unui sinod de două zile, care a avut loc la Istanbul, precizează AFP.

Patriarhatul Constantinopolului a anunțat la final ”reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

În Ucraina există o Biserică atașată Moscovei și o alta fidelă Patriarhatului Kievului, autoproclamat după independența țării și care nu este recunoscut de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Cum recunoașterea putea fi anticipată, Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat încă dinainte că a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care oricum avea relații dificile.

"Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări sunt aprobate oficial de autorități și capătă un caracter sistematic. Evident, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ce e sfânt pentru ei", declarase, miercuri, mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomația la Patriarhatul Moscovei.

Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, dar tot mai mulți ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Relațiile oricum tensionate dintre cele două Biserici au devenit și mai dificile din cauza crizei ruso-ucrainene.
 

Citeşte mai multe despre:   Constantinopol,   Bartolomeu I,   Rusia,   Ucraina,   Biserica Ortodoxa
 
 
 
Loading...