Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște autocefalia ucraineană, ci numai ortodoxia din Ucraina subordonată Moscovei

Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște autocefalia ucraineană, ci numai ortodoxia din Ucraina subordonată Moscovei

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2019, 11:12
Biserica Ortodoxă Sârbă nu recunoaște autocefalia ucraineană, ci numai ortodoxia din Ucraina subordonată Moscovei Externe

Biserica Ortodoxă Sârbă a anunțat că nu recunoaște Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, deși este încă neclar când sau la ce nivel a fost luată această decizie, notează Radio Europa Liberă cu referire la ziarul pro-guvernamental de la Belgrad „Politika”, potrivit lyberti.com.

În orice caz, Biserica Ortodoxă Sârbă „consideră necanonică intervenția Patriarhului Bartolomeu pe teritoriul Bisericii Ortodoxe Ruse și decizia sa legată de Ucraina”. În același timp BOS a numit Biserica Ortodoxă Ucraineană „o confederație artificială a structurilor schismatice”.

Mitropolia Kievului „nu poate fi asociată cu actuala Ucraină, deoarece se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei din 1686″, se arată în scrisoarea în scrisoarea trimisă de reprezentanții sârbi către toate bisericile ortodoxe. Autorii scrisorii ascund faptul că Mitropolia Kievului a existat timp de mai multe secole înainte de a fi subordonată autorității ecleziastice a Moscovei.

Totodată, în scrisoare se precizează faptul că Biserica Ortodoxă Sârbă recunoaște numai Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, subordonată Moscovei. Biserica Sârbă „recomandă” tuturor episcopilor și preoților să se abțină de la comunicarea liturgică și canonică cu „domnul Epifanie și toți cei care sunt în unitate cu el”.

Ziarul sârb de la Belgrad amintește că o astfel de poziție a Bisericii Sârbe era de așteptat, deoarece consiliul episcopal în lunile noiembrie și ianuarie și-a exprimat atitudinea critică față de deciziile Patriarhului Bartolomeu.

Chiar și așa, poziția oficială a ortodoxiei sârbe față de situația autocefaliei ucrainene trebuie citită sub rezerva că aceasta nu a fost publicată încă în limba sârbă, dar nici pe site-ul oficial al ziarului pe care îl deține biserica, „Pravoslavie”.

Sursa citată mai precizează că, anterior, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irinei, a catalogat acordarea Tomosului Bisericii Ortodoxe Ucrainene drept o „ legalizare a dezbinării”.