Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „Bliztkrieg pe ritmuri de kazaciok la Moscova”. Mișcările lui Vladimir Putin, analizate de Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning

„Bliztkrieg pe ritmuri de kazaciok la Moscova”. Mișcările lui Vladimir Putin, analizate de Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Ian 2020, 20:01
foto: Facebook @ for.vladimir.putin Externe

O singură zi i-a trebuit lui Vladimir Putin ca să facă reforma în Rusia, scrie analistul Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, într-o interpretare a repoziționării de putere de la Moscova, pentru deschide.md.

„Cel mai important punct al discursului este faptul că se menține prevederea că Președintele nu va putea avea mai mult de două mandate succesive. Recunoașterea acestei situații, chiar dacă președintele rus o numește marginală, secundară, arată că 2024 va fi momentul retragerii lui Putin de la conducerea statului rus, din postura de Președinte, cel mai probabil într-o altă poziție în stat. Dar ceea ce e cert Dmitri Medvedev a fost eliminat din postura de Premier, înlocuit cu șeful Fiscului, Mikhail Mishustin, un personaj obscur despre care azi nu se pote spune dacă va fi un banal birocrat ascultător, care va încasa costurile situației interne ca și Medvedev, dar fără aura de fost președinte al Rusiei, sau intră pe o trambulină spre o funcție de prim plan, eventual cea de premier ales de către Duma de Stat sau de viitor președinte al Rusiei”, explică Iulian Chifu.

Pe de altă parte, spune diplomatul, „e greu de spus dacă nu cumva semnalul succesiunii lui Putin nu a fost dat cu această ocazie”.

„Direct sau indirect, prin voință afirmată sau prin presiunea generală pe care a resimțit-o, din dorința de a ieși din prim planul responsabilităților sau forțat să renunțe la majoritatea acestora, Vladimir Putin intră într-o formula clară de transfer al puterii. Mai întâi, viitorul Președinte al Rusiei nu va mai avea puterile sale și el nu va fi viitorul Președinte. Apoi formula aleasă, mută cea mai mare parte din puterea reală la Dumă și partidul/partidele de Guvernământ, ulterior la Premier”, mai punctează Chifu.

În orice caz, directorul Centrului de avertizare timpurie nu i-ar cânta „deja prohodul lui Putin. Ideea unei succesiuni fără a fi succesiune pare să fie esența acestei schimbări de Constituție, pentru a nu știrbi autoritatea actualului Președinte, ba din contra, pentru a o întări pe bucata de mandat rămasă. Chiar și perspectiva asupra rămânerii lui Vladimir Putin într-o funcție esențială de putere, de control și echilibrare, limitează visele unor lideri mai ambițioși de a prelua puterea deplină în stat, puterea actuală a lui Putin”.

„Aș fi foarte atent la Mikhail Mishustin, noul premier. O figură, altfel, ștearsă, cu bună cunoaștere atât a economiei, cât și a finanțelor și a companiilor de stat și private. Rolul său de până astăzi în stat pare să-l recomande și drept un bun cunoscător al relațiilor, proprietăților, veniturilor individuale și mișcărilor de influență între potentații regimului și diverse companii. Aceasta e metoda actuală a intervențiilor la acest nivel pentru evitarea controalelor, pentru limitarea consecințelor acestora și a plăților la stat ca sancțiuni. Iar intervențiile pot să fi venit, în ultimii ani, doar de la deținătorii diferitelor poziții de forță din structura de putere a Federației Ruse”, mai adăugă Chifu.

Citeşte mai multe despre:   Iulian Chifu,   Vladimir Putin,   Rusia
 
Loading...