Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Boeing protestează față de decizia autorităților de blocare a tranzacției de avioane către Iran

Boeing protestează față de decizia autorităților de blocare a tranzacției de avioane către Iran

Un articol de: - 11 Iul 2016, 12:10
Boeing protestează față de decizia autorităților de blocare a tranzacției de avioane către Iran Foto: flightstory.net Externe

Compania aeriană Boeing protestează după ce guvernul american a introdus o inițiativă legislativă ce îi blochează contractul de 25 de miliarde de dolari semnat cu Iranul pentru furnizarea de avioane. Producătorul de aeronave a cerut anularea tuturor contractelor pe care le au alte companii cu statul iranian.

Luna trecută, Boeing semnase o înțelegere cu autoritățile de Teheran, pe fondul slăbirii sancțiunilor impuse de occidentali Iranului, prin care urma să livreze aeronavele 737 și noul model 777-9 pentru a fi introduse în circuitul aerian iranian, potrivit rt.com. În urma acestei tranzacții, producătorul american ar fi încasat 25 de miliarde de dolari.

Joi, Congresul American a votat două amendamente prin care se blocheză vânzarea celor 100 de avioane către Iran. Congresmanul republican, Peter Roskam, care a semnat măsurile a susținut: "Să dai asemenea tipuri de avioane către regimul din Iran, care încă este cel mai mare stat sponsor al terorismului, este ca și cum le-ai da produse ce vor fi folosite cu scopuri militare".

Cele două amendamente interzic Oficiului pentru Controlul Resurselor Externe (OFAC) să folosească fonduri pentru a autoriza licența ce va permite vânzarea de avioane către Iran, și de asemenea previn instituțiile financiare americane să ofere Iranului împrumuturi care să fie folosite pentru achiziționarea de aeronave care să fie folosite de către armată.

Boeing a reacționat la modificările legislative introduse de autorități: "Dacă nu ne este permis să mergem mai departe, atunci cu siguranță nicio altă companie americană nu ar trebui să poată, și asta ar însemna orice furnizor american către oricare alt producător", a afirmat directorul executiv Ray Conner. El a atras atenția că și competitorii Boeing construiesc avioane folosind componente americane.

Numeroase persoane au ținut să profite de schimbarea relațiilor între Iran și puterile mondiale după semnarea acordului din iulie 2015 prin care autoritățile iraniene se obligă să facă programul nuclear transparent în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse de ONU, Statele Unite și Uniunea Europeană. Aceștia au semnat numeroase contracte și tranzacții cu Teheranul, care este în căutare de noi achiziții după ce relațiile sale cu Occidentul s-au deteriorat după Revoluția Islamică din 1979.

Citeşte mai multe despre:   Iran,   sanctiuni