Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bogdan Aurescu: Cred că e necesară o discuţie legată de o abordare mai strategică a UE privind Rusia / Despre vizita lui Josep Borrell la Moscova: „Un fel de răscruce şi un punct de inflexiune”

Bogdan Aurescu: Cred că e necesară o discuţie legată de o abordare mai strategică a UE privind Rusia / Despre vizita lui Josep Borrell la Moscova: „Un fel de răscruce şi un punct de inflexiune”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 22 Feb 2021, 15:47
Bogdan Aurescu: Cred că e necesară o discuţie legată de o abordare mai strategică a UE privind Rusia / Despre vizita lui Josep Borrell la Moscova: „Un fel de răscruce şi un punct de inflexiune” Foto: Ministerul de Externe / Facebook Externe

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a susținut că e necesară o discuţie privind o abordare mai strategică a Uniunii Europene în raport cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută înainte de reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene, unde se discută și despre relația UE - Rusia.

 

Bogdan Aurescu susține că e nevoie de o abordare mai strategică a UE în ceea ce privește Rusia

 

Aurescu a afirmat că membrii Uniunii Europene trebuie să fie mai uniți și să se coordoneze mai eficient cu Statele Unite, NATO și Marea Britanie. Acesta a punctat apoi că e un bun moment pentru adoptarea unei abordări mai strategice privind Rusia.

„Pe termen lung, trebuie să fim mai uniţi, să colaborăm mai bine între statele membre, trebuie să arătăm unitate. De asemenea, trebuie să colaborăm mai bine cu instituţiile europene şi să ne coordonăm cu partenerii noştri, în special cu Statele Unite ale Americii, NATO, Marea Britanie. De asemenea, cred că este necesară o discuţie legată de o abordare mai strategică a Uniunii Europene în ceea ce priveşte Rusia. Avem cele cinci principii de bază, adoptate în 2016, ele reprezintă o bază minimă a relaţiei UE cu Rusia, dar cred că nu este destul, cred că avem nevoie de mai mult, cred că este momentul potrivit să discutăm despre adoptarea unei strategii privind relaţia dintre UE şi Rusia”, a declarat ministrul de Externe, citat de Agerpres.

Aurescu a precizat apoi că, duminică seară, a discutat alături de alți colegi miniștri din UE cu reprezentanți ai opozantului rus Aleksei Navalnîi „despre situaţia drepturilor omului în Rusia” și „despre cum UE ar putea sprijini mai bine societatea civilă democratică din Rusia”.

Ministrul român de Externe a susținut, în acest context, că „UE trebuie să îşi consolideze susţinerea pentru societatea civilă şi comunicarea cu publicul din Rusia, în general”.

 

Bogdan Aurescu, despre vizita lui Borrell în Moscova: E clar că trebuie să reanalizăm relaţia noastră cu Rusia

 Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

Bogdan Aurescu s-a referit și la vizita pe care Josep Borrell, șeful diplomației europene, a efectuat-o la Moscova. 

Aceasta vizită a fost aspru criticată de unii oficiali europeni, modul în Borrell a fost tratat în Rusia fiind perceput ca o umilință atât pentru el, cât și pentru Uniune în ansamblu. Zeci de eurodeputați i-au cerut chiar demisia.

„Această vizită a însemnat pentru noi un fel de răscruce şi un punct de inflexiune. Este clar că trebuie să reanalizăm relaţia noastră cu Rusia, în contextul acestei vizite care a arătat că, din nefericire, Rusia nu este deschisă să aibă relaţii normale cu UE, dimpotrivă, vedem o atitudine tot mai categorică în ceea ce priveşte UE”, a mai declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.
 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Aurescu,   Uniunea Europeana,   Rusia,   relatia UE - Rusia,   Josep Borrell