Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE: Doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE: Doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil

Un articol de: - 29 Sep 2015, 11:27
Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE: Doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil Foto: MAE Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la luni la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la New York, în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Federica Mogherini, şi şefii diplomaţiilor europene au discutat cu prioritate despre perspectivele soluționării dosarului sirian, inclusiv în contextul evoluțiilor din dosarul nuclear iranian.

Cu privire la situația din Siria, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil. A arătat că acest proces trebuie condus în așa fel încât grupările extremiste să nu se consolideze în Siria. Este vorba, prin urmare, despre necesitatea de a combate grupările extremiste afiliate Daesh și Al Qaida, și, în același timp, de a declanșa procesul politic de negociere. 

"Bogdan Aurescu s-a referit, în acest context, la abordarea reprezentantului special ONU pentru Siria Staffan de Mistura în sensul creării de grupuri de lucru cu participarea opoziției și administrației siriene, ca fiind un test pentru disponibilitatea părților de a negocia. Alături de alți miniștri, ministrul român a exprimat preocuparea pentru efectele consolidării militare ruse din Siria. Totodată, s-a referit la rolul potențial relevant al Iranului într-un viitor proces politic de negociere", se arată într-un comunicatd e presă al MAE.

În context, Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa fructificării încheierii acordului convenit la 14 iulie 2015 în dosarul nuclear pentru a angaja Iranul într-o relaţie constructivă atât în domeniul relaţiilor bilaterale cu UE, cât şi în plan regional, în soluţionarea crizelor din Siria, Irak şi Libia.

De asemenea, ministrul român a reiterat necesitatea sprijinirii statelor vecine Siriei care găzduiesc refugiați sirieni.

Citeşte mai multe despre:   ONU,   summit,   SUA,   Bogdan Aurescu,   Ministrul de Externe,   MAE