Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bogdan Aurescu, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU. România sprijină inițiativele sistemului ONU care vizează găsirea unei soluții globale la pandemia de COVID-19

Bogdan Aurescu, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU. România sprijină inițiativele sistemului ONU care vizează găsirea unei soluții globale la pandemia de COVID-19

Un articol de: Traian Avarvarei - 05 Dec 2020, 10:21
Bogdan Aurescu, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU. România sprijină inițiativele sistemului ONU care vizează găsirea unei soluții globale la pandemia de COVID-19 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, printr-un comunicat de presă lansat sâmbătă, că ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o intervenție în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 31-a Sesiuni Speciale de Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU consacrate răspunsului global la pandemia de COVID-19, desfășurată în format hibrid, în perioada 3-4 decembrie 2020.

Ministrul Bogdan Aurescu, la Sesiunea Specială a Adunării Generale a ONU pe tema răspunsului global la pandemia de COVID-19

 

„În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a salutat organizarea acestei Sesiuni Speciale: la aproape un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 situația la nivel global rămâne preocupantă, iar sistemele de sănătate se confruntă cu dificultăți, dar există motive de speranță generate de apariția primelor  vaccinuri care pot contribui la găsirea unei soluții așteptate de toate statele. În context, șeful diplomației române a exprimat în plenul ONU aprecierea pentru dăruirea și sacrificiul personalului medical din întreaga lume în lupta cu această pandemie”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, „ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile adoptate de România în acest an pentru prevenirea răspândirii COVID-19, pentru întărirea capacităților sistemului de sănătate, precum și pentru conștientizarea populației asupra riscurilor impuse de acest virus. A informat, de asemenea, despre măsurile adoptate de țara noastră pentru continuarea activității economice în sectoare de bază și pentru sprijinirea celor mai afectate sectoare sau companii. Totodată, a arătat că România va completa aceste măsuri în următoarele luni cu derularea campaniei de vaccinare a populației, aspect considerat de țara noastră o chestiune de securitate națională. Nu în ultimul rând, ministrul român de externe a menționat măsurile adoptate de România, în spiritul solidarității, pentru sprijinirea altor țări în depășirea problemelor create de pandemie, inclusiv prin redirecționarea a mai mult de jumătate din bugetul asistenței pentru cooperare internațională pentru dezvoltare ca răspuns la pandemia de COVID-19, precum și prin includerea refugiaților în rândul beneficiarilor cu acces deplin la sistemul medical din România”.

„Reafirmând sprijinul constant în favoarea multilateralismului și ordinii internaționale bazate pe reguli – având în centru Organizația Națiunilor Unite, ministrul român de externe a arătat că România sprijină inițiativele sistemului ONU care vizează găsirea unei soluții globale la pandemia de COVID-19. În acest sens, a făcut referire la rezoluția „Răspunsul comun la amenințările sănătății globale: combaterea COVID-19”, adoptată de Adunarea Generală a ONU în luna septembrie a acestui an, subliniind că acest document reprezintă un plan de acțiune solid al sistemului multilateral al ONU pentru cooperarea viitoare pentru găsirea unui răspuns comun la pandemie”, se mai arată în același comunicat.

Demnitarul a subliniat că pandemia de COVID-19 afectează, deopotrivă, situația drepturilor omului și a libertăților fundamentale, prin adâncirea inegalităților și creșterea vulnerabilității unor categorii sociale. În acest context, el a făcut apel la soluționarea acestor probleme globale prin acțiuni comune, solidaritate și cooperare.

În plus, Bogdan Aurescu a pledat pentru găsirea unor soluții în cadrul multilateral al ONU și altor teme majore de pe agenda organizației: soluționarea conflictelor, dezvoltarea durabilă și respectarea drepturilor omului.

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Aurescu,   MAE