Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul Bulgariei, în centrul unei anchete de spălare de bani în Catalonia: Legăturile lui Borisov cu directori Lukoil

Premierul Bulgariei, în centrul unei anchete de spălare de bani în Catalonia: Legăturile lui Borisov cu directori Lukoil

Un articol de: Sebastian Pricop - 25 Feb 2020, 12:02
Foto: Premierul bulgar, Boiko Borisov (sursă: Facebook) Externe

Poliția catalană desfășoară o anchetă care are în atenția crima organizată și spălarea de bani, iar în centrul acesteia se află chiar premierul bulgar Boiko Borisov, scrie cotidianul El Periódico.

Această anchetă ar fi pornit după ce organizație neguvernamentală Mișcarea Civilă pentru Bulgaria Unită ar fi depus o plângere privind presupuse infracțiuni economice care îl leagă și pe liderul Guvernului de la Sofia.

Atât denunțul cât și investigațiile care i-au urmat și la care a avut acces cotidianul El Periódico, stabilesc că beneficiarul final al acestei presupuse rețele de spălare de bani ar fi Borislava Yovcheva, un fost model bulgar, Miss Bikini în anul 2006, a cărei legătură intimă cu Borisov era demult în atenția presei, legătură pe care premierul nu a confirmat-o niciodată, dar de care mulți jurnaliști bulgari vorbesc ca de o certitudine, scrie RFI.

Această femeie ar fi înființat două firme cu sediul în Barcelona, cu un capital inițial de 3.000 de euro, dar care ulterior, în anul 2013, au primit serioase injecții de capital, de peste 5 milioane, provenite de la „persoane fizice nerezidente în Spania”, după cum specifică poliția catalană. Din acest moment, Yovcheva a început să se afișeze cu un stil de viață plin de lux precum vile de milioane de euro și mașini scumpe.

Mergând pe fiul anchetei, Poliția și Parchetul Anticorupție din Catalonia au descoperit că acționarul majoritar al Numin Invest SL, compania care deține bunurile de care se bucură Borislava, este cetățeanul rus numit Alexander Chavsev.

În denunțul ONG-ului din Bulgaria se arată că Chavsev este un director al companiei petroliere Lukoil, o persoană foarte apropiată de Valentin Zlatev, șeful filialei companiei ruse în Bulgaria. La rândul său, Zlatev este un bun prieten al premierului Borisov și l-a folosit pe Alexander Chavsev, ca intermediar, pentru a cumpăra casa din Barcelona, deoarece având imaginea unui prosper om de afaceri, se presupunea că își putea permite o achiziție de asemenea proporții și ar fi trebuit să fie departe de orice suspiciune.

Legatura dintre Borisov si Valentin Zlatev face in continuare obiectul analizei cotidianului catalan, care citează la rândul lui informații dezvăluite de wikileaks, conform cărora premierul Boyko Borisov intrase în radarul spionajului american încă din 2005 când a fost ales primar al Sofiei.

Ba mai mult, într-un raport din 9 mai 2006 al Ambasadei Statelor Unite de la Sofia se atragea atenția asupra „relației financiare și politice” pe care acesta o are cu Valentin Zlatev și explică faptul că Borisov „a fost implicat în activități infracționale grave și a menținut legături strânse cu Lukoil și ambasada Rusiei” și că „loialitatea și vulnerabilitatea sa față de Zlatev joacă un rol important în deciziile politice luate în Bulgaria”.

Citeşte mai multe despre:   Boiko Borisov,   Bulgaria,   Lukoil,   Spania