Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Boris Johnson spune că e momentul pentru pregătirea unui Brexit fără acord / Voci de la Bruxelles insistă că e doar „retorică” și că Marea Britanie nu va părăsi masa negocierilor

Boris Johnson spune că e momentul pentru pregătirea unui Brexit fără acord / Voci de la Bruxelles insistă că e doar „retorică” și că Marea Britanie nu va părăsi masa negocierilor

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2020, 16:24
Boris Johnson spune că e momentul pentru pregătirea unui Brexit fără acord / Voci de la Bruxelles insistă că e doar „retorică” și că Marea Britanie nu va părăsi masa negocierilor foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a afirmat, vineri, că este momentul să ne pregătim pentru un Brexit fără acord comercial în 10 săptămâni, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană ar fi refuzat să negocieze serios, și a adăugat că, dacă Bruxellesul nu își va schimba abordarea, nu va exista o înțelegere, transmite Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson susține că e momentul pentru pregătirea unui Brexit fără acord

 

Un final tumultuos „fără acord” pentru despărțirea Regatului Unit de UE ar semăna haos în rândul lanțurilor de aprovizionare care traversează Marea Britanie, blocul comunitar și nu numai – într-un moment în care impactul economic al crizei COVID-19 pare să fie tot mai mare.

La ceea ce se presupunea că va fi un „summit de Brexit”, joi, UE a livrat un ultimatum – blocul comunitar s-a arătat îngrijorat de lipsa progreselor și a făcut un apel către Londra, solicitându-i să cedeze asupra punctelor de cumpănă sau, în caz contrar, va resimți o rupere a legăturilor cu UE de la 1 ianuarie.

„Am ajuns la concluzia că ar trebui să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente care arată mai degrabă ca ale Australiei, ce se bazează pe principii simple de comerț global liber”, a declarat Boris Johnson.

„Cu încredere absolută, ne pregătim să îmbrățișăm alternativa și vom prospera puternic ca națiune indepedentă a comerțului liber, controlând și stabilind propriile noastre legi”, a adăugat premierul Regatului Unit.

Mesajul lui Boris Johnson, care vine după ce UE a cerut Regatului Unit să facă mai multe concesii, ar putea împinge Brexitul spre haos, deși premierul britanic a lăsat o portiță deschisă cu privire la posibilitatea ca UE să își schimbe abordarea și să ofere părții britanice o înțelegere mai convenabilă. Totuși, nu e prima oară când guvernul britanic vehiculează scenariul unui Brexit fără acord comercial.

„Dacă nu cumva va avea loc o schimbare fundamentală de abordare, vom merge pe soluția de tip Australia. Și ar trebui să facem asta cu multă încredere”, a subliniat premierul britanic.

Întrebat dacă asta înseamnă că se retrage din discuții, Boris Johnson a explicat: „Dacă are loc o schimbare fundamentală de abordare, bineînțeles că vom fi mereu dispuși să ascultăm, dar nu a părut prea încurajator summitul de la Bruxelles”. 

La Bruxelles, un oficial al UE și un diplomat au precizat pentru Reuters că blocul încă se pregătește pentru mai multe discuții cu privire la aspecte legate de comerț săptămâna viitoare, în Marea Britanie.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

„Nu a spus că vor părăsi masa negocierilor. Deci totul este doar retorică. Nu a spus că nu vor mai discuta. Deci o vor face”, a subliniat diplomatul.

Marea Britanie a părăsit formal UE la 31 ianuarie 2020, dar perioada de tranziție – care expiră la 31 decembrie – presupune rămânerea UE pe piața unică și în uniunea vamală.

Un așa-zis acord de tip Australia ar însemna că Marea Britanie va face comerț în termenii Organizației Mondiale a Comerțului.

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Boris Johnson,   Marea Britanie