Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bosnia: Reuniune a supraviețuitorilor masacrului de la Srebreniţa, la 17 ani de la uciderea a 8.000 de bosnieci musulmani

Bosnia: Reuniune a supraviețuitorilor masacrului de la Srebreniţa, la 17 ani de la uciderea a 8.000 de bosnieci musulmani

Mii de oameni din Bosnia s-au adunat la Potocari, în apropiere de Srebreniţa, după ce au parcurs în sens invers traseul pe care musulmanii din Srebreniţa l-au folosit în tentativa lor de a scăpa de asaltul forţele sârbe în 1995. Marşul s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile şi se incheie astăzi cu înhumarea a 520 dintre victime, ale căror trupuri au fost găsite în gropile comune şi identificate de baza ADN-ului.

La împlinirea a 17 ani de la uciderea a 8.000 de bosnieci musulmani de către forţele militare sârbe, rudele victimelor, dar şi supravieţuitorii masacrului de la Srebreniţa, s-au reunit pentru a marca această zi tristă. Aproximativ 7 mii de persoane au pornit în sens invers pe acelaşi traseul urmat de musulmanii din Srebreniţa pentru a scăpa de epurările etnice puse la cale de armata sârbă, condusă de generalul Ratko Mladici. Marşul a durat trei zile, timp în care oamenii au parcurs pe jos peste o sută de kilometri.

Cu această ocazie, trupurile a 520 de victime, găsite în cele 60 de gropi comune aflate pe teritoriul Bosniei şi identificate pe baza probelor ADN, vor fi înhumate. La ceremonie vor participa şi demnitari străini.

“Cel mai vechi drept uman este dreptul de a fi înmormântat şi acela de a păstra amintirea celor decedaţi, a rudelor noastre, de aceea venim la Srebreniţa, să ne exprimăm solidaritatea cu cei care au supravieţuit şi cu Srebeniţa însăşi,” a declarat unul dintre deminitarii străini care au participat la reuniune.

Srebreniţa s-a aflat sub asediu între mai 1992 şi iulie 1995. Numai în primele 3 luni ale războiului bosniac, forţele sârbe au ucis peste 3.000 de musulmani, femei, copii şi vârstnici, numai în această localitate. Cu puţin timp înainte de încheierea conflictului, militarii sârbi au ucis 8.300 de bosnieci iar alţi 20.000 de refugiaţi au fost deportaţi din Srebreniţa într-o singură zi.

Între timp, la Haga, procesul lui Ratko Mladici, fostului lider militar al sârbilor bosnieci, a reînceput la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie. Acesta este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, acuzaţii pe care le neagă.

Ceremonie de comemorare a 17 ani de la masacrul de la Srebrenița

Embed:

Citeşte mai multe despre:   bosnia,   masacru,   Serbia,   reuniune,   victime,   ceremonie