Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oficialii britanici dau asigurări: Siguranța și drepturile românilor din Regat au fost incluse în acordul Brexit-ului

Oficialii britanici dau asigurări: Siguranța și drepturile românilor din Regat au fost incluse în acordul Brexit-ului

Un articol de: B1.ro - 19 Feb 2019, 11:35
Oficialii britanici dau asigurări: Siguranța și drepturile românilor din Regat au fost incluse în acordul Brexit-ului Foto: Ambasada Marii Britanii la București / Facebook Externe

Ambasada Marii Britanii la București a organizat recent, la Manchester şi Londra, două sesiuni informative în care oficialități engleze au răspuns întrebărilor românilor din Marea Britanie, în contextul în care această țară urmează să se retragă din Uniunea Europeană. 

În cadrul întrunirilor au fost abordate mai multe teme legate de situația cetățenilor europeni în Marea Britanie post-brexit, inclusiv accesul la beneficii sau statutul de şedere permanentă (settled status) şi procesul specific de aplicare şi înregistrare în acest sistem, notează Agerpres.

Oficialii britanici le-au transmis celor câteva zeci de român prezenți că guvernul de la Londra doreşte ca românii să înţeleagă cât de importanţi sunt pentru ţara în care au ales să trăiască și că înţelegerea la care s-a ajuns, şi care este inclusă în textul acordului de retragere a Marii Britanii din UE, le va oferi siguranţă în legătură cu perpetuarea drepturilor lor.

Oficiali britanici au mai explicat că obţinerea statutului de şedere permanentă este un proces simplu, online, scopul acestuia nefiind de a respinge cererile, ci de a acorda rezidenţă. Cel care a fost refuzat poate aplica din nou. Copiii sunt incluşi în aplicaţie şi primesc aceleaşi drepturi ca şi părinţii lor.

Ei i-am mai asigurat pe români că vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană cu sau fără acord.

Dovada rezidenţei se poate face în multe moduri, inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul, informează Agerpres. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut. Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status. Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent - dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii - însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Procedura pentru ''settled status'' este deocamdată în fază de testare, sistemul urmând să intre în funcţiune abia la 30 martie, a declarat, pentru Agerpres, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble: ''Nimeni nu trebuie să o facă înainte de 30 martie (2019) şi au la dispoziţie până la 31 decembrie 2020 să facă acest lucru''. Sistemul este gratuit.
 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Marea Britanie,   UE,   Andrew Noble