Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un Brexit fără acord, devastator pentru Marea Britanie: Porturile ar putea fi blocate, iar țara ar putea intra în penurii de combustibil, alimente și medicamente

Un Brexit fără acord, devastator pentru Marea Britanie: Porturile ar putea fi blocate, iar țara ar putea intra în penurii de combustibil, alimente și medicamente

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Aug 2019, 11:06
sursă foto: ccn.com Externe

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente și medicamente dacă părăsește UE fără un acord de tranziție, ba chiar riscă blocarea porturilor și o frontieră dură cu în Irlanda, arată o serie de documente oficiale publicate de Sunday Times, potrivit Reuters preluat de Agerpres.

Ziarul notează că informațiile provin din interiorul biroului guvernamental, precum și că reprezintă cel mai probabil scenariu, și nu cel mai rău.

Documentele notează că 85% dintre camioanele cale folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite" pentru vămile franceze, ceea ce ar putea însemna aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Guvernul estimează, de asemenea, că o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda va fi probabilă, întrucât planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi a fi nesustenabile, precizează Times.

„Întocmit în această lună de biroul guvernului sub numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer' dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura ţării", scrie Times.

„Dosarul, clasificat 'oficial-sensibil' şi necesitând autorizaţie de acces, este remarcabil, pentru că oferă cea mai comprehensivă evaluare a gradului de pregătire al Marii Britanii pentru un Brexit fără acord", notează publicaţia.

Marea Britanie se îndreaptă spre o criză constituţională pe plan intern şi o confruntare cu UE, în contextul în care premierul Boris Johnson s-a angajat să iasă din blocul comunitar fără acord pe 31 octombrie, dacă Bruxellesul nu va fi de acord să renegocieze acordul de Brexit.

După ce timp de peste trei ani Brexitul a dominat afacerile UE, blocul comunitar a refuzat să redeschidă Acordul de Retragere, care include o poliţia de asigurare pentru Irlanda cu care predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost de acord în noiembrie anul trecut.

Prim-ministrul este presat de politicienii din întreg spectrul politic să preîntâmpine o ieşire dezordonată, liderul opoziţiei Jeremy Corbyn jurându-se în această săptămână că va provoca căderea guvernului lui Johnson la începutul lui septembrie, pentru a amâna Brexitul.
 

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   Brexit
 
 
 
Loading...