Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Autorităţile britanice iau în calcul MOBILIZAREA câtorva MII de militari în scenariul unui Brexit fără acord

Autorităţile britanice iau în calcul MOBILIZAREA câtorva MII de militari în scenariul unui Brexit fără acord

Un articol de: B1.ro - 18 Dec 2018, 17:49
Autorităţile britanice iau în calcul MOBILIZAREA câtorva MII de militari în scenariul unui Brexit fără acord Sursă foto: Hepta.ro Externe

Guvernul britanic face pregătiri pentru situațía în care Brexitul va avea loc în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, secretarul apărării anunţând că vor fi mobilizaţi 3.500 de militari pentru a fi prevenite eventuale probleme la graniţa cu Irlanda, relatează The Guardian.

În rândul celor 3.500 de militari ar urma să fie incluşi atât militari din rândul forţelor regulate, cât şi rezervişti.

"Până în momentul de faţă nu am primit nicio cerere formală din partea niciunui departament guvernamental. Dar ce facem este să concepem planuri de rezervă, şi vom avea pregătit un personal militar de 3.500, printre care regulari şi rezervişti, pentru a susţine orice departament guvernamental cu orice plan de rezerva pe care-l au", a declarat secretarul apărării britanic într-o discuţie privată purtată cu un parlamentar.

De ce ar avea loc mobilizarea la graniţa cu Irlanda

În situaţia în care Brexitul se va produce în lipsa unui acord, granița dintre Republica Irlandeză (un stat care ar rămâne în UE după Brexit) și Irlanda de Nord (un teritoriu al Marii Britanii) va deveni graniță externă a Uniunii Europene. Pe cale de consecintă, vor fi reinstituite controalele la graniţa dintre cele două. Ori atât populaţia irlandeză, cât și Uniunea Europeană și chiar și guvenul britanic şi-au exprimat, în mai multe rânduri, opoziţia cu privire la ideea reinstituirii controalelor la graniţă. 

Din punct de vedere legal, reinstituirea controalelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord ar duce și la încălcarea Acordului de la Belfast, un tratat semnat inclusiv de Marea Britanie.

Care este situaţia actuală a acordului de Brexit făcut cu Uniunea Europeană

Luni, prim-ministrul britanic Theresa May a amânat pentru mijlocul lunii ianuarie 2019 supunerea la vot a acordului de Brexit făcut cu Uniunea Europeană. Decizia a fost luată după ce Theresa May nu a reuşit să obţină suficient sprijin politic pentru a garanta trecerea cu succes a acordului prin parlament.

Ulterior, liderul opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a criticat-o pe Theresa May pentru decizia de a amâna votul în parlament. Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

"Camera (Camera Comunelor - n.r.) trebuie să continue procedura de votare şi să avanseze pentru a lua în considerare alternative realiste. Nu poate exista niciun motiv logic pentru această amânare, prim-ministrul nu mai are sprijinul cabinetului său", a subliniat Corbyn, citit de stiripesurse.ro.

În situaţia în care parlamentul britanic va respinge acordul de Brexit, Marea Britanie va mai avea la dispoziţie mai puţin de trei luni să formeze un nou acord cu UE. Şi acel acord ar trebui, însă, supus votului parlamentului britanic. În plus, într-un timp foarte scurt ar trebui să treacă prin Parlamentul European, precum şi prin parlamentele naţionale ai tuturor celorlalţi 27 de membri UE.

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Theresa May,   armata,   mobilizare,   militari,   Uniunea Europeana,   Parlamentul britanic,   vot,   Irlanda