Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Emiratele Arabe Unite: Britanicul condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj a fost ELIBERAT!

Emiratele Arabe Unite: Britanicul condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj a fost ELIBERAT!

Un articol de: B1.ro - 26 Noi 2018, 14:51
Emiratele Arabe Unite: Britanicul condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj a fost ELIBERAT! sursă foto: Reuters.com Externe

Emiratele Arabe Unite l-au pus în libertate, luni, pe cetățeanul britanic Matthew Hedges, deși miercurea trecută acesta fusese condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj, relatează Reuters.

Un oficial din EAU a precizat că Hedges, care se afla în închisoare încă din luna mai, a fost eliberat imediat după ce a fost grațiat prin decret prezidențial, alături de alți peste 700 de deținuți, cu prilejul zilei naționale a Emiratelor. Cu toate acestea, nu se știe când va putea părăsi teritoriul EAU.

De partea cealaltă, WAM, agenția de presă oficială a Emiratelor, susține că Hedges va putea pleca din țară „imediat ce vor fi finalizate formalitățile”.

Matthew Hedges are 31 de ani și este doctorand la Universitatea Durham din nord-estul Marii Britanii. Acesta a fost arestat pe aeroportul din Dubai, la 5 mai, iar miercurea trecută a fost condamnat la închisoare pe viață de tribunalul federal din Abu Dhabi, pentru spionaj în folosul unei terțe țări.

În ciuda acuzațiilor care i se aduc lui Matthew, Daniela Tejada, soția sa, susține că acesta făcea cercetări asupra politicii externe și interne a Emiratelor în materie de securitate, după Primăvara Arabă din 2011. Soția mai menționează că el a locuit în Emirate „mai mulți ani”, înainte de a se întoarce în Marea Britanie, în anul 2015.

Totodată, Daniela Tejada mai susține că bărbatul său a fost ținut în izolare timp de peste cinci luni și că dovezile prezentate împotriva sa constau în note din cercetările sale întreprinse pentru lucrarea de doctorat.

În acest sens, ambasadorul EAU în Marea Britanie a afirmat că nu a fost vorba de „un proces de paradă de cinci minute”, subliniând că audierea britanicului de miercurea trecută nu a durat chiar atât de puțin, cum a insinuat tabăra lui Hedges.

Reuters relatează că, chiar cu câteva minute înainte de anunțarea grațierii sale, un purtător de cuvânt al Guvernului EAU a prezentat presei o înregistrare video în care Hedges ar fi mărturisit că lucrează pentru MI6 și studiază ce sisteme militare cumpără Emiratele, dar înregistrarea este parțial inaudibilă și este însoțită de subtitluri care nu au putut fi verificate independent.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că britanicul urmărea să colecteze informații asupra unor membri ai Guvernului și date economice referitoare la firme strategice și își construise o rețea extinsă de contacte în timpul colaborării sale din trecut cu Institutul pentru analize militare din Golf și din Orientul Mijlociu.
 

Citeşte mai multe despre:   Emiratele Arabe Unite