Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bruxelles: Negociatorii mai au 24 de ore să pună la punct acordul pentru Brexit

Bruxelles: Negociatorii mai au 24 de ore să pună la punct acordul pentru Brexit

Un articol de: B1.ro - 21 Noi 2018, 22:08
Bruxelles: Negociatorii mai au 24 de ore să pună la punct acordul pentru Brexit Externe

Autoritățile Uniunii Europene avertizează că, dacă se dorește ca summit-ul pentru Brexit de duminică să devină realitate, negociatorii mai au 24 de ore să iasă din impasul provocat de neînțelegerile dintre Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene, relatează The Independent.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis le-a spus reporterilor prezenți la Bruxelles, miercuri, că un acord final privind Brexit ar trebui să fie gata până vineri cel târziu, când mai mulți oficiali ai statelor membre au programată o întâlnire, dacă se vrea cu adevărat ca înțelegerea să fie gata până la summit-ul de duminică.

„Înainte de toate, trebuie să cădem de acord asupra declarației politice privind relațiile viitoare, iar noi n-am ajuns până acolo încă (...) un summit a fost anunțat, o agendă a fost publicată, și noi suntem foarte interesați să participăm”, a răspuns demnitarul european când a fost întrebat de summit.

Declarația vine în contextul în care, săptămâna trecută, Marea Britanie pe de o parte și Uniunea Europeană pe de altă parte s-au înțeles asupra unei schițe de acord final privind Brexit. Cu toate acestea, supraviețuirea acordului este încă incertă, dat fiindcă mai multe state membre nu sunt de acord cu clauzele stipulate, dar și fiindcă scena politică britanică a intrat în impas pe această temă.

În plus, potrivit diplomaților din capitala Belgiei și a Uniunii Europene, Angela Merkel ar fi amenințat cu absența de la summit, în cazul în care înțelegerea nu este gata până la evenimentul de duminică. Ultimatumul dat de cancelar este interpretat ca o încercare de a evita lungile sesiuni de negocieri bilaterale dintre lideri, scrie cotidianul britanic.

Printre principalele dezacorduri dintre Cabinetul condus de Theresa May și liderii statelor europene se numără situația Gibraltarului, care nemulțumește Spania, precum și situația politicilor comune pentru pescuit, cu care un grup de state condus de Franța se pare că n-ar fi de acord.

 

Citeşte mai multe despre:   uniunea europeana_2,   Brexit,   negocieri